donderdag 3 mei 2012



Herindeling in de Peelgemeenten


Burgemeester Fons Jacobs en wethouder Peter Tielemans hebben vorige week met hun boute uitspraken in het Eindhovens Dagblad de regio de stuipen op het lijf gejaagd. Geheel ongevraagd hebben zij eenzijdig hun opvattingen over de toekomstige inrichting van de Peelregio ten beste gegeven. Zij deden dat op een moment dat zij nog niet aan de beurt waren. Immers de Helmondse gemeenteraad is nu als eerste aan zet. De wijze waarop Jacobs en Tielemans hun opvattingen ventileerden was hoogst ongelukkig. Zo werkt het alleen maar averechts.

Peter Tielemans reageerde op de privé afwegingen van Europarlementariër Toine Manders om af te zien van een sollicitatie naar het burgemeesterschap van Helmond. Volgens Tielemans werd er veel te krampachtig over de verhuisplicht van burgemeesters omgegaan.” Zeker omdat het in zijn ogen over een paar jaar toch allemaal één gemeente is ” tekende de krant uit zijn mond op. Deze opmerking was voor Jacobs en Tielemans aanleiding om verder te filosoferen over de toekomst van de bestuurlijke indeling van de regio. Beiden vroegen zich af of Someren, Asten, Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek straks opgaan in één Peelgemeente, met Helmond als centrum? Beiden noemden een drastische gemeentelijke herindeling van dat kaliber 'onvermijdelijk'. “ En het zal geen eeuwigheid meer duren ”, voegden zij daar aan toe. Fons Jacobs legde het initiatief voor deze herindeling bij de Peelgemeenten. PeterTielemans zag maar twee mogelijkheden: "Ofwel ze gaan met Helmond op in één Peelgemeente, ofwel Helmond gaat met Eindhoven, Nuenen, Geldrop- Mierlo en eventueel Veldhoven en Best één stedelijke gemeente vormen."

Is dit nu prietpraat of een onderbouwde visie? Op het eerste gezicht klinkt het vreemd  dit uit de mond van juist deze twee Helmondse bestuurders te horen. Fons Jacobs is nu niet bepaald het boegbeeld van samenwerking met de Peelgemeenten. Hij was in Helmond bij uitstek de man van de samenwerking met Eindhoven binnen het SRE. Daar liggen ook zijn verdiensten. Peter Tielemans heeft zich tot op heden nooit duidelijk op dit punt uitgelaten. Terecht heeft het Helmondse college hen teruggefloten.

Een verdergaande samenwerking van de Peelgemeenten in de toekomst ligt natuurlijk voor de hand. De decentralisatie van rijkstaken naar gemeenten dwingt gemeenten ertoe de handen in elkaar te slaan. Ook voor de Peelgemeenten geldt dit. Op den duur kan hieruit een gemeentelijke herindeling voortvloeien. Het is het beste als dit langs de weg van de geleidelijkheid gaat. Het proces moet zijn tijd krijgen. De samenwerking tussen Gemert-Bakel en Laarbeek en die tussen Asten en Someren zijn hiervan goede voorbeelden. De centrumstad die zich de afgelopen tijd weinig gelegen heeft laten liggen aan de regio moet in dit proces niet ingrijpen en doet er verstandiger aan dit proces zich autonoom laten ontwikkelen. Door daden moet Helmond de Peelgemeenten laten zien dat de centrumstad een meerwaarde voor deze gemeenten heeft. Misschien bloeit er dan iets moois op.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185