dinsdag 1 mei 2012



Terug van weggeweest

 

We zijn ruim een week weggeweest. Zoals gebruikelijk naar Boedapest. Via mijn Ipad heb ik het nieuws wel wat gevolgd. Maar kranten lezen op een Ipad is toch wel iets anders dan een krant fysiek in handen te hebben. Hierbij komt nog dat de app van het ED nog niet optimaal werkt. Of de nieuwe versie beter werkt, probeer ik straks uit.

Ik heb dus redelijk wat mee gekregen van het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis en de daarop volgende gebeurtenissen. Dat de nachtmerrie van de gedoogconstructie voorbij is,is een opluchting. Dat de Kamer haar verantwoordelijkheid genomen heeft, is een opsteker. Dat Samsom en Pasterk van de PvdA zich zo konden vergissen, is onvoorstelbaar. De PvdA heeft zich hiermee buitenspel gezet. Het CDA kan opgelucht ademen, nu de nachtmerrie van het gedogen voorbij is. Het land is weer een stukje normaler geworden. Daar ben ik blij om.

Net toen wij vertrokken stonden de geruchtmakende opmerkingen over de herindeling van de Peelgemeenten van burgemeester Jacobs en wethouder Tielemans in de krant. Hun badinerende opmerkingen sloegen natuurlijk in als een bom. Ik heb het stukje van Hans van de Ven  op het Kanaal Helmond gelezen. Het klopte goed met het beeld dat ik al meteen had.

Omdat het een fraai inzicht geeft , kopieer ik het:

 

Hoe nieuws, en wat ophef, wordt geboren

Soms vragen mensen zich af hoe wij nou iets te weten komen, als journalisten. Dat kan op vele manieren. Soms ligt het 'nieuws' gewoon voor het oprapen. Soms komt uit het éne nieuws het andere voort. Neem de discussie die ineens is ontstaan in Helmond, en vooral omliggende gemeenten, over het 'H-woord', herindeling dus.
Hoe begon dat nou? Een paar weken terug kwamen we op de Helmondse deelredactie op het idee om in de krant eens wat namen op een rijtje te zetten van mogelijke kandidaten voor de opvolging van Fons Jacobs als burgemeester. Als voer voor de borreltafels, zonder pretenties, maar wel serieus en journalistiek aangepakt.  Dat dit vrijdag in de krant zou staan, werd donderdag al op de ED-site en via Twitter bekend gemaakt. Wethouder Peter Tielemans reageerde op twitter: hij maakte zich sterk voor een topkandidaat als Toine Manders uit Asten. Hij vond ook dat er niet te moeilijk moet worden gedaan over die verhuisplicht. Met dat verhuiscriterium moet je flexibel omgaan, met het oog op gemeentelijke herindeling in afzienbare tijd. Zo twitterde Tielemans.
Vrijdagmorgen vroegen we ons af of dit een officieel collegestandpunt was. Tielemans gebeld. Hij legde keurig zijn mening uit en zei desgevraagd dat het om een persoonlijke opvatting ging, maar dat dit wel ging terugkeren in de stadsvisie 2030. Prima, bedankt. Later op de dag lijkt het ons goed ook burgemeester Jacobs hier even over te ondervragen. Die troffen we toch vrijdagmiddag in Mierlo-Hout bij de opening van het eerste stuk fietspad naar Eindhoven. Ook Tielemans was daar. Onder het genot van een biertje gaven de goedgeluimde heren een uitgebreide toelichting op hun eensluidende toekomstvisie. Martien Jansen, wethouder te Nuenen, hoorde het aan en sputterde vergeefs tegen.
'Stel dat dit morgen in de krant staat... dan zal dit wel wat losmaken in de Peelgemeenten', legde ik Tielemans en Jacobs voor.
Dat realiseerden ze zich. Maar die emoties zullen slijten, zei Tielemans, en de jeugd interesseert het al niets meer, sprak Jacobs.
En zo stond het gewraakte 'H-woord' weer eens in de krant, zaterdag. Luttele uren na de bezorging had ik de eerste boze mail van een raadslid uit Bakel al binnen. Op onze site werd veel gereageerd. Veel negatief, een enkele ook positief. En nu zijn we een belrondje door de vijf gemeenten rond Helmond aan het maken. Voor wat commentaren. Vervolgens valt een boze brief van de Helmondse PvdA binnen. Daarin wordt schande gesproken over de gang van zaken. De PvdA stelt vragen en wil snel antwoorden. 
En dit alles siert morgen weer het Helmondse katern. Met een prachtige, humoristische illustratie van Mat Rijnders erbij.
Zo gaat dat dus, soms, met nieuws.
Morgen ga ik er inhoudelijk dieper op in.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185