donderdag 10 mei 2012



Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling


Het begin van de vergadering was een beetje vreemd. Commissieleden en gasten werden onverwacht naar boven gedirigeerd, naar de commissiekamer waar BOR zetelde. Zonder aankondiging werd er een gezamenlijke commissievergadering belegd van de commissies BOR en MO. Het Presidium had in zijn wijsheid besloten de onderhoudsplannen voor de scholen en de gemeentelijke gebouwen in de commissie BOR te behandelen. Buiten het Presidium om werd besloten het toch maar anders te doen. Eigenlijk kan dit niet. Ik denk dat de beide voorzitters onder invloed van de portefeuillehouder iets te coulant zijn geweest.

Toen dit afgehandeld was, daalden de leden van de commissie af naar hun gebruikelijke vergaderplek. Feitelijk resteerde slechts een agendapunt, overigens een niet onbelangrijk.

Voorafgaande aan de bespreking van het voorstel tot vaststelling van het beleidskader begeleiding in de WMO was er een ambtelijke presentatie van Brigritte van Bladel. Hierin werden gegevens over aantallen gegeven. Het betreft een aantal van ong. 300 personen. Ook werd duidelijk dat Laarbeek naar verwachting met een bedrag van ongeveer € 2,8 miljoen deze transitie moet uitvoeren. Dit laatste natuurlijk onder groot voorbehoud.

De commissie ging niet in op het verzoek van het CDA om de behandeling uit te stellen in verband met de kabinetscrisis. De onzekerheid die hierdoor ontstaan is,wierp wel zijn schaduw vooruit.

De inhoudelijk beste bijdrage aan het debat kwamen van De Werkgroep, het CDA en van de wethouder himself. Mijn slotconclusie was dat nog veel onzeker was. De notitie schetst een kader: de concrete invulling moet nog volgen. Het schuurt dat het Rijk delen van de AWBZ decentraliseert naar de gemeenten, die dan op hun beurt meteen opschalen naar een regionaal niveau. Is dit een zwaktebod,angsthazerij of kunnen we het inderdaad niet aan?  Als dit laatste het geval is, dan heeft de klok voor heel veel gemeenten geslagen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185