zondag 13 mei 2012



Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling


Ook in de commissie Ruimtelijke Ordening stond er slechts een onderwerp op de agenda dat er werkelijk toe deed. Het betrof de vestiging van Aldi aan de Kanaaldijk in Aarle-Rixtel. Officieel heette het op de agenda het voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan Kanaaldijk Aarle-Rixtel. Iedereen in Aarle heeft het dan over de vestiging van Aldi.

Het plan heeft heel veel tongen losgemaakt. Hierbij gaat het niet zozeer om de vestiging van een Aldi-filiaal in Aarle-Rixtel als wel om de plaats waar dit gaat gebeuren. In het algemeen kan men – heel begrijpelijk - met de komst van een Aldi instemmen.
Het college heeft besloten in te gaan op het verzoek van Verheijen bv om een Aldi-vestiging aan de Kanaaldijk mogelijk te maken. Hiervoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het huidige vigerende plan laat de vestiging van een supermarkt niet toe; wel de vesting van een bouwmarkt en als erfenis uit het verleden een transportbedrijf.

De behandeling van het agendapunt startte met een presentatie van het plan door Joan van Wetten. Hij verdedigde met verve het besluit van B en W, maar deed dit wel vanuit een kennelijke vooringenomenheid die de presentatie sterk inkleurde als pro-Aldi. Ik miste op de publieke tribune in de presentatie de broodnodige relativering. Achteraf heb ik begrepen dat ik daar niet alleen in stond. De voorzitter heeft na de vergadering dit ook aan de presentator te kennen heeft gegeven. Eigenlijk had wethouder van Zeeland  staande de vergadering zelf moeten ingrijpen en enige relativering moeten aanbrengen.
De beide insprekers hadden weinig nieuws. De vertegenwoordiger van Aldi maakte het wel erg bont door zijn collega van de MCD aan te vallen. Terecht kapte de voorzitter deze inkijk in de harde concurrentiewereld van de supermarktketens af.

De meeste partijen konden wel instemmen met de voorgestelde wijziging. Tekenend voor het debat in de commissie was de uitroep van een Aarles raadslid “Liever een Aldi in Aarle dan in Beek en Donk ”. Ook dat ontsierde de discussie in de commissie.
Het CDA had aan het begin van de bespreking kort en bondig bedenkingen geuit tegen de keuze van B en W. Onze vertegenwoordiger in de commissie stelde heel uitdrukkelijk dat het CDA geen bezwaar had tegen een extra supermarkt naar Aarle, maar dat de locatiekeuze vraagtekens bij ons opriep. Gezien de commotie die het plan in Aarle heeft opgeroepen, de beleidswijziging van het college door het toelaten van een supermarkt aan de rand van het dorp die in de commissie niet helemaal zijn weggenomen en de angst voor een nieuwe sluiproute tussen de Helmondweg en de Kanaaldijk  kon het CDA niet instemmen met de behandeling als hamerstuk in de raad.
Dit lijkt mij ook logisch. Deze discussie hoort in de raad.

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185