zondag 20 mei 2012



Kadernota


Wat moeten wij met een Kadernota die totaal geen nieuw beleid bevat en waar in alleen om de gedachten vast te houden de bestaande beleidsvoornemens zijn opgenomen ?Hier komt nog bij dat in de Kadernota geen rekening kon worden gehouden met de nieuwe bezuinigingen die op de gemeenten vanuit het fameuze Lente-Akkoord afkomen. Er zal nog harder bezuinigd moeten worden dan in de Kadernota staat aangegeven. Dat is op voorhand duidelijk.

In plaats van te praten over nieuw beleid waar toch geen geld voor is, doet de  raad er verstandiger aan om diepgaand te  gaan praten over een acceptabel bezuinigingsbeleid. Dat is iets nieuws. Raden konden tot voor kort door economische groei nieuw beleid inzetten en bekostigen. Dit is nu totaal anders. Taken zullen moeten worden afgestoten en voor een groot aantal taken is geen geld meer beschikbaar. De burger zal steeds meer op zichzelf teruggeworpen worden. Als we niet oppassen, ontstaat er een nieuwe tweedeling in de maatschappij.

De Kadernota 2012 gaat hier volledig aan voorbij en heeft in totaal geen oog  voor de nadelige maatschappelijke effecten. Onderzoek zoals de Kinderrechtenmonitor tonen onomstotelijk aan hoe diep ingrijpend  de effecten van de krimp in de economische groei feitelijk zijn.”Nieuwe kleren, een verjaardagsfeestje of lid worden van de voet balclub. Voor steeds meer mensen is het niet te betalen.” schreef het ED op 16 mei j.l. naar aanleiding van de publicatie van de eerste Nederlandse kinderrechtenmonitor. Jammer genoeg is het een heel herkenbaar beeld.

Moet je in deze omstandigheden wel een Kadernota willen maken? Deze vraag dringt zich steeds sterker op.  Een kadernota zonder wezenlijke inhoud en een voorgesteld beleid dat onder de druk van  de nieuwe bezuinigingen irreĆ«el is, zou moeten willen maken. Verschillende gemeenten zien daarom af van  het opstellen van  een Kadernota en geven de voorkeur aan een Najaarsnota. Laarbeek doet het anders en probeert uit alle macht als een van de eerste regio-gemeente een Kadernota uit te brengen. Waarom vraag je je dan af? Hier is toch niemand mee gebaat.

In de gegeven omstandigheden heeft de behandeling van een Kadernota weinig zin. Dit geldt ook voor algemene beschouwingen naar aanleiding van  de Kadernota. Zin heeft alleen ons rekenschap  geven van de effecten van  de bezuinigen en ons te bezinnen op welke effectieve maatregelen nog binnen ons bereik liggen om de ergste gevolgen zo goed mogelijk op te vangen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185