zondag 2 oktober 2016

Regionale samenwerking.


In het MRE, de Metropool Regio Eindhoven, is destijds bij de oprichting en rond de vaststelling van de gemeenschappelijke regeling van het MRE afgesproken dat in 2017 de nieuwe wijze van samenwerken binnen de regio zou worden geëvalueerd. Dit moment is nu aangebroken. Een Bestuurlijke Werkgroep heeft de vraagstelling geformuleerd. De 21 aangesloten gemeenten wordt nu gevraagd hierop te reageren.

De MRE is de opvolger van de SRE, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, die tussen 1993 en 2015 als regionaal bestuursorgaan werkzaam was in Zuidoost Brabant. De regio wilde ervan af, ook al omdat een aantal instituties elkaar in het vaarwater zaten. Brainport en SRE hebben nooit een goede en werkbare samenwerking kunnen vinden. Het moest plaats maken voor een netwerksamenwerking. Dit werd een redelijk vaag MRE.

Sinds 2015 is het MRE er niet in geslaagd flink aan de weg  te timmeren. Gemeenten hielden zich op de achtergrond en wilden niet investeren in het MRE. Kartrekkers waren maar heel moeilijk te vinden. Kennelijk wilde niemand zijn vingers branden aan een organisatie die niet tot de verbeelding sprak.

Voor de Peel kwam daar nog bij dat ook de samenwerking in de Peel stokte. Peel 6.1. mislukte, ook al omdat de gemeente Helmond er de stekker uit trok. Of de Peelsamenwerking in de nieuwe opzet van Peel 5.1. wel succesvol gaat worden, moet nog maar afgewacht worden.

Ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings van D66 heeft kennelijk weinig vertrouwen in de kracht van de Peelgemeenten. Zij heeft in ieder geval de Peelgemeeenten opgedragen voor 1 juli 2017  individudeel te gaan kijken naar de bestuurskracht van elke gemeente apart en de provincie daarover rapporteren. De Peelgemeenten zullen evenals de Kempengemeenten met de billen bloot moeten! De 6 Peelgemeenten komen niet weg met hun gezamenlijke antwoord  op de brief van de provincie. De provincie trapt hier – heel begrijpelijk - niet in.

Ik ben heel benieuwd wat het college èn de raad op deze wezenlijke vraag gaan schrijven: waarin zit de bestuurskracht van Laarbeek? Ik heb niet de indruk dat de zes burgemeesters van de Peel de vraag van de gedeputeerde begrepen hebben of misschien ook wel niet hebben willen begrijpen. De reactie van burgemeester van der Meijden in het ED van vrijdag j.l. blijft in het oude stramien steken. Duidelijk is dat het  allang niet meer gaat om de bestuurskracht van de Peel, maar om de bestuurskracht van elke individuele Peelgemeente.

De commissie Algemeen Bestuur besprak deze week de vraagstelling voor de evaluatie van de MRE. De commissieleden stemden in met de tekst die het college opgesteld had. Wezenlijk werd er niets in de vragen veranderd en werd het antwoord een hamerstukvoor de volgende raadsvergadering. Het had voor mij best wat steviger aangezet mogen worden. Nu blijft het bij het aanstippen van een paar – wezenlijke – punten. College en commissie hadden dat steviger moeten funderen. Regionale ambitie, onafhankelijkheid van de evaluatie en inbreng van de raden zijn daar belangrijk genoeg voor.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185