zondag 23 oktober 2016





Aanbieding Begroting 2017


Afgelopen donderdag heeft burgemeester van der Meijden de gemeentebegroting 2017 officieel aangeboden aan de raad. Op 10 november zal de Begroting 2017 in de raadsvergadering behandeld worden. De fracties kunnen dan hun licht over deze begroting laten schijnen.

De eerste indruk bij kennisname van de begroting is positief. Zoals te verwachten was wordt de lijn die aangeven was in de Kadernota voortgezet. Ondanks de meevallers in de septembercirculaire sluit de begroting met een tekort in 2017 en 2018. In 2017 zelfs met een negatief saldo van bijna € 800.00. Op een totale begroting van ruim € 40.000.000 is dit een 2%. Niet onoverkomelijk, maar desalniettemin niet goed. Een sluitende begroting zou het uitgangspunt moeten zijn.

In de Kadernota 2017 werd nog uitgegaan van een tekort van bijna 3 ton. In de nu gepresenteerde begroting is dit tekort opgelopen tot bijna 8 ton. Het college heeft wel iets uit te leggen. Waarom is hiervoor gekozen en zijn nieuwe wensen, mogelijk wat lichtvaardig, gehonoreerd? Onbegrijpelijk is dat binnen de coalitie de afgesproken verhoging van de OZB onder vuur lag. Het tekort zou alleen maar groter geworden zijn.

Het college wil in 2017 een aantal nieuwe structurele uitgaven doen. Het lijstje is indrukwekkend. Van Ontwikkelagenda en vestiging van statushouders tot uitbreiding van formatie. Bezuinigingen daarentegen ontbreken nagenoeg geheel.

Deze plannen en het daarbij behorende tekort trekken de aandacht. Hierdoor wordt ten onrechte de grote verandering in attitude van het college voor een groot stuk onder gesneeuwd. Dit is jammer, omdat het college wel degelijk zijn nek durft uit te stekken. Groot doel van dit college is een duurzaam en toekomstgericht Laarbeek. Hierin wil het college investeren en het heeft hiervoor heel wat geld vrijgemaakt. Na een behoorlijke voorbereidingstijd begint op dit moment het programma te lopen. Uitdrukkelijk wil het college de bevolking betrekken bij de uitwerking van het duurzaamheidprogramma.

Dit is een belangrijke koerswijziging van het college. De wijziging in de houding van het college, ingezet in de Kadenota, wordt consequent doorgezet. Er is geen sprake meer van de hautaine houding van vorige colleges die zelf meenden te kunnen bepalen wat goed voor de bevolking was. Zij wilden alles zelf bedenken en uitvoeren. Dit college wil luisteren, participeren en faciliteren zoals dat hoort bij een modern college in de 21e eeuw. Het college eist niet meer de leidende rol voor zich op, maar duidelijk een faciliterende rol. Het belang van deze wijzing in houding en attitude is niet te onderschatten.

Laarbeek wil een duurzame gemeente worden. In de begroting 2017 klinkt dit overal door. Duurzaam op velerlei terreinen, ook op financieel. Wie dacht dat dit college uitgeregeerd was, heeft het mis. Het staat voor een historisch omslagpunt. De wereld is veranderd, zo ook Laarbeek. Het Laarbeekse college heeft de consequenties hieruit getrokken. Geen geneuzel meer over volstrekt onbelangrijke zaken, maar de nadruk op de hoofdzaken. En een terugtredende overheid die durft los te laten en zich wil beperken tot een faciliterende rol. Op deze gewijzigde rolopvatting van het college kan niet genoeg de nadruk worden gelegd.

Zo hoort het ook.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185