woensdag 19 oktober 2016


Begroting 2017

De gemeente heeft gisteren de begroting 2017 digitaal openbaar gemaakt. Aanstaande donderdag zal de begroting officieel door burgemeester van der Meijden aan de raad worden aangeboden. De behandeling van de begroting zal plaatsvinden in de raadsvergadering van 10 november. In een informatieve bijeenkomst krijgt de raad een toelichting  op de veranderingen in het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) die tot wijzigingen in de opzet van de begroting hebben geleid. Tevens kunnen er op deze bijeenkomst technische vragen over de begroting gesteld worden. Deze openbare bijeenkomst met de raad zal gehouden worden op 1 november a.s. om  20.00 uur.

Bij een eerste lezing van de begroting vallen een paar punten op. De nieuwe begroting ligt heel sterk in de lijn van de Kadernota. Op zich is dat logisch. Dit is anderzijds ook wel een beetje vreemd, omdat de uitkomsten van de septembercirculaire bij de vaststelling van de Kadernota nog niet bekend waren . De septembercirculaire valt stukken positiever uit dan aanvankelijk verwacht. Voor de meerjarenbegroting heeft dit een positief effect. Ik had me kunnen voorstellen dat dit tot een aangepast beleid had geleid. Nu lijkt het erop dat het college dit niet aandurft omdat na deze periode er mogelijk weer wat “ zuur ” uit Den Haag over de gemeenten wordt uitgestort. 

Politieke partijen staan altijd voor de verleiding om zodra het wat beter gaat cadeautjes uit te delen. Een lagere grondprijs en/of een lagere OZB. Gelukkig heeft het college dit afgewezen. De OZB wordt zoals afgesproken met 3% verhoogd en de grondprijs met 2%. Toch is de begroting niet in evenwicht en is er voor 2017 en ook voor 2018 een tekort. Voor 2017 toch nog bijna 8 ton.

Dit zijn belangrijke zaken. Belangrijker vind ik de koerswijziging die dit college maakt.  De wijziging in de houding van het college, ingezet inde Kadenota, wordt consequent doorgezet. Er is geen sprake meer van de hautaine houding van vorige colleges die zelf meenden te kunnen bepalen wat goed voor de bevolking was. Zij wilden alles zelf bedenken en uitvoeren. Dit college wil luisteren, participeren en faciliteren zoals dat hoort bij een modern college. Het college eist niet meer de leidende rol voor zich op , maar duidelijk een faciliterende rol. Het belang van deze wijzing in houding en attitude is niet te onderschatten.

Laarbeek wil een duurzame gemeente worden. In de begroting 2017  klinkt dit overal door. Duurzaam op velerlei terreinen ,ook op financieel. Wie dacht dat dit college uitgeregeerd was, heeft het mis. Het staat voor een historisch omslagpunt.

De wereld is veranderd, zo ook Laarbeek. Het Laarbeekse college heeft de consequenties hieruit getrokken. Geen geneuzel meer over volstrekt onbelangrijke zaken, maar de nadruk op hoofdzaken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185