zondag 9 oktober 2016

Bereikbaarheid


Laarbeek heeft iets met bruggen. Denk maar eens aan de Aarlese brug die de gemeente Laarbeek consequent gesloten heeft gehouden . Dit tot grote woede en frustratie van de gemeente Helmond. Oud-burgemeester van Helmond, Fons Jacobs, kan er nog kwaad over worden als iemand in zijn nabijheid de naam van de Aarlese brug laat vallen. De laatste tijd  zijn de emoties wel wat gezakt en gaan beide gemeenten normaler met elkaar om. En dat is natuurlijk winst. Er zijn echter nog steeds Aarle-Rixtelse raadsleden die het er moeilijk mee hebben.

De andere brug, die alles in zich heeft om een koppijn dossier te worden, is de Beekse brug . Ondertunneling zou volgens het MRE 70 milj bedragen; volgens Laarbeek is dit veel te hoog ingeschat. In Laarbeek komt men op een 17 milj. Het zal dus wel een bedrag worden ergens in het midden tussen deze 17 en 70 milj. De brug is een onderdeel van de N615. Deze weg heeft in de afgelopen toen jaar op papier al heel wat gedaanteveranderingen ondergaan.  Eerst zou de weg afgeschaald worden; nu gaan de plannenmakers weer uit van een opschaling. Tot op heden is dit alleen maar beperkt gebleven tot Spielerei op papier.

Het dossier Beekse brug is in het afgelopen decennium bijna steeds in handen geweest van wethouder van Zeeland. Hij heeft de twijfelachtige vreugde gesmaakt van de vreugdeloze dood van de Ruit. Hij heeft er weinig vreugde aan beleefd. Toen van wethouder van Zeeland na de afwijzing van De Ruit gevraagd werd creatief de problematiek van de Beekse brug te tackelen, liet zijn welsprekendheid in de steek. Hij wist beslist niet welke kant hij op moest. Met als gevolg dat de gemeente Laarbeek in het debat in de regio en bij de provincie nauwelijks gehoord werd. Het leek erop dat Laarbeek even niet meedeed en  een time-out had. Van Zeelland wachtte lijdzaam af. Totaal geen eigen initiatief legde hij aan de dag. Met als gevolg dat Laarbeek als een quantité negligable werd beschouwd. Laarbeek kwam nog nauwelijks in het stuk voor en de discussie verschoof naar de N279 en de rijkswegen.

De N615 raakte uit beeld en daarmee de Laarbeekse problematiek. Er zijn vage toezeggingen over aandacht voor de N615. Meer mooie woorden dan concrete toezeggingen. De oplossingen zijn nog niet voorhanden; ze moeten zelfs nog bedacht worden.

Van Zeeland en het college hebben zich op voorhand bereid verklaard om bij te dragen in de kosten van het bereikbaarheidsproject. Zonder dat er ook maar enige duidelijkheid is over de hoogte hiervan. Laarbeek gaat betalen aan regionale oplossingen waar het nauwelijks profijt van heeft. Van Zeeland geeft een blanco cheque af. Al met al is dit hele vertoon Laarbeek onwaardig.

” Laarbeek dokt voor knelpunten ” kopte het ED afgelopen donderdag heel trefzeker. Laarbeek zit met Nuenen en Gemert-Bakel door een eenzijdige focus van de provincie en de regio met de gebakken peren.

 Een zichzelf respecterende raad geeft nooit een blanco cheque.