maandag 17 oktober 2016


Burgemeester Frank van der Meijden.


De nieuwe burgemeester van Laarbeek, Frank van der Meijden, mijdt stevige uitspraken niet. Hij is er niet wars van. Afgelopen zaterdag wijdde het Eindhovens Dagblad aandacht aan zijn eerste honderd dagen als burgemeester van Laarbeek. In dit artikel deed burgemeester van der Meijden een paar ferme uitspraken.

Na zijn eerste honderd dagen weet van der Meijden al dat het in Laarbeek anders moet. “ Kwesties etterden te lang door ” zei hij tegen verslaggever Ad de Koning. Op dit moment lopen er in Laarbeek 47 kwesties waarin de gemeente moet optreden. In de ogen van de burgemeester zijn dit er veel te veel.

Daar heeft hij natuurlijk volledig gelijk in. Heel veel vergelijkingsmaterieel heeft hij overigens niet of het moest zijn de situatie in Bergeijk, waar hij zes jaar wethouder was. “Daar waren de zaken bij wijze van spreken op de vingers van een hand te tellen ”, zei hij. Dat het in Laarbeek zoveel hoger is dan elders heeft volgens hem een aantal oorzaken. Handhaving heeft in Laarbeek nooit de aandacht verkregen die het verdient. Het ontbrak intern vaak aan doorzettingskracht.

Ik denk dat deze analyse im Grossen und Ganzen wel klopt. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de behoefte aan handhaven bij verschillend e politieke partijen en politieke frontmen ook niet erg groot was. Vaak gaf men de voorkeur aan toedekken en verzetten wethouders zich tegen pogingen om te gaan handhaven.

In Laarbeek gaat het vaak om wat kleinere zaken zoals afwijken van het bestemmingsplan. Overtreders gokken vaak op legalisatie achteraf, wat ook in een groot aantal gevallen gebeurd is. Niet handhaven is overigens wel een hellend pad. Veel burgemeestersmet name in Brabant constateren dat de onderwereld in toenemende mate de bovenwereld overneemt. De landelijke overheid heeft deze klacht serieus genomen en gaat steeds vaker van een integrale aanpak uit. Waarschijnlijk de enige weg om alles zuiver te houden. De eerste stap moet echter gezet worden waar handhavend opgetreden moet worden, ook tegen kleine overtredingen. Want zo begint het en wordt het van kwaad tot erger.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185