dinsdag 25 oktober 2016


Democratie


Nederland heeft verschillende problemen. Een ervan is het gebrek aan eenheid en begrip van mensen voor elkaar. Discussies lopen hier vaak uit op onverzoenlijk tegenover elkaar staande kampen. Denk b.v. maar aan de redelijk uit de hand gelopen Zwarte Pietendiscussie. Nu Sinterklaas weer dichterbij komt, laait de discussie weer in alle felheid op.

De Nederlandse democratie kraakt in haar voegen. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederland. Overal in West-Europa is dit het geval. De huidige democratie lijkt geen goede antwoorden te hebben voor de hedendaagse problemen. Je ziet dit overal. We praten heel veel, maar we kunnen slecht luisteren.

Ik grijp even terug op een artikel in het Reformatorisch Dag blad van enige tijd geleden. Van 27 maart 2014 om precies te zijn. Hierin stellen Anita Boele, Paul Dekker en Pepijn van Houwelingen dat de participatiesamenleving een bedreiging is voor de democratie. Zij schreven:
“ Zelfredzaamheid en zelf verantwoordelijkheid nemen voor problemen in de eigen omgeving zijn kernwaarden van de participatiesamenleving vandaag de dag. Ging het bij burgerparticipatie in de afgelopen decennia vooral om politieke invloed en medezeggenschap, nu lijkt alles erop gericht dat de burger zelf maatschappelijke problemen oppakt in plaats van praat en protesteert. Maar slaan we niet een beetje door?
De gelijknamige nota van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2013 beschrijft ”doe-democratie” als een nieuwe fase in de relatie tussen burger en overheid. Na de inspraak van de jaren 70 en de interactieve beleidsvorming van de jaren 90 gaat het in deze ‘derde generatie’ burgerparticipatie om zelf dingen doen. Dat hoeft volgens de nota niet langer „via de omweg van de volksvertegenwoordiging te geschieden.” Sterker, politiek en overheid moeten aansluiting zoeken bij de actieve burgers, daarop vertrouwen en leren „los te laten.” ”
We lezen dit de laatste tijd wel meer. Burgers direct laten beslissen. Het klinkt mooi, maar is het ook zo. In feite zeggen we darmee dat we de representatieve democratie willen vervangen door een directe democratie. IK heb mijn twijfels. Referenda geven meer problemen dan ze oplossen. Kijk maar naar het referendum over Oekraïne  of het Brexitreferendum in Engeland.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185