dinsdag 18 oktober 2016

AED’s

  
Het aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) dat 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is in geval van nood, is schrikbarend laag. Dat maakt het Rode Kruis bekend na een analyse van zijn eigen AED database. Met name in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland is er een tekort.

Veel AED's alleen tijdelijk beschikbaar

In totaal zijn er 26.807 AED's in Nederland. Ongeveer de helft daarvan is alleen op gezette tijden beschikbaar. Het Rode Kruis wil dat alle AED's 24 uur per dag beschikbaar zijn, op alle dagen van de week. 'Nu zien we dat nog veel AED's na een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld 17:00 uur op een doordeweekse dag en in het weekend, niet bereikbaar zijn of dat AED’s achterslot en grendel zitten. Dat moet anders, want een AED redt levens', stelt Suzanne Laszlo, Manager Hulpverlening & Vrijwilligersmanagement van het Rode Kruis.?
 
Registratie AED's zeer onvolledig

In de gratis EHBO-app van het Rode Kruis en op de website www.aed4.eu worden de AED's getoond. Iedereen kan daarmee raadplegen waar er in de buurt een AED zit. In Nederland zijn tussen de 80.000 en 100.000 AED's verkocht, maar slechts een klein gedeelte, de eerder genoemde 26.807, zijn geregistreerd. Vooral in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland zijn er weinig AED's geregistreerd. Het Rode Kruis wil dat alle AED's in zijn database komen te staan en roept op om AED’s gaat registreren


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185