maandag 24 oktober 2016


Uitgeregeerd.


In de Kadernota stond een opmerkelijke passage. Menigeen in Laarbeek keek vreemd op toen  in de Kadernota 2017 de verrassende mededeling te lezen was dat het college was uitgeregeerd. De plannen en voornemens uit het coalitieakkoord waren geheel of nagenoeg verwezenlijkt. Het collegeprogramma was leeg. Ruim anderhalf jaar voor  einde van de regeerperiode had het college geen programma meer! Dacht u ook niet dat kan toch niet waar zijn. Ofwel het college is de weg kwijt of het coalitie had veel te weinig inhoud. Dat is dan de eerste gedachte.

Wat stond er nu precies in de Kadernota? Ik citeer:

“ De meeste onderwerpen uit het collegeprogramma zijn afgerond, lijnen voor uitgezet of bevinden zich in de uitvoeringsfase. Naast de uitvoering van dit programmaplan zien wij een aantal andere ontwikkelingen, die wij voor de komende 2 jaren van groot belang achten voor de toekomst van onze gemeente en onze inwoners. Echter deze nieuwe ontwikkelingen kunnen en willen wij niet negeren, aangezien deze ook passen binnen ons collegeprogramma en het bijbehorende innovatieve gedachtegoed ‘Van Zorgen voor, Naar Zorgen dat’. ”

En
“ Ontwikkelagenda
- Huisvesting en maatschappelijke begeleiding statushouders en/of vluchtelingen
 - Facilitering voortgezet onderwijs
- Vertaling van het Bereikbaarheidsakkoord (flankerende maatregelen) en Bestuursakkoord
- Vorming van Economische agenda Laarbeek (Ondernemersfonds)
 - Vertaling van de Omgevingswet
- Opstellen van een ontwikkelagenda sportverenigingen (inclusief accommodatiebeleid)

Bovenstaande speerpunten uit onze ontwikkelagenda vinden wij heel belangrijk, en zullen wij per onderwerp met een concreet voorstel aan u voorleggen. Op deze wijze is er maximaal ruimte om strategische afwegingen samen te maken, én daarnaast met alle betrokken partners in de tijd het proces zorgvuldig en op innovatieve wijze te doorlopen.  ”

De raad heeft nog een onderwerp toegevoegd. Dit had betrekking op de inhoudelijke vernieuwing van de WMO.  In de begroting 2017 heeft het college de ontwikkelagenda nader ingevuld. Naar deze invulling moet de raad eens heel kritisch kijken.

Het blijft een vreemde gewaarwording : een college dat zegt dat het uitgeregeerd is. Ik heb het collegeprogramma er bij gepakt. In 30 blz. beschrijft het college wat het in de regeerperiode 2014 – 2018 wil bereiken. Het programma volgt de indeling van de begroting. Per hoofdstuk worden de doeleinden beschrijven.

Het was een ambitieus programma. Misschien iets teveel gericht op de actualiteit van 2014 en wat te weinig op de langere termijn. Waarschijnlijk verklaart dit waarom het college nu denkt dat bereikt is wat bereikt moest worden en waarom nu de focus verlegd moet worden. De term “ Ontwikkelagenda ” is in dit opzicht veelzeggend.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185