woensdag 12 oktober 2016



Extra huizen voor statushouders


De gemeente Laarbeek heeft dit jaar niet kunnen voldoen aan haar opdracht om in de eerste helft van dit jaar 34 statushouders te huisvesten. Voor het gehele jaar 2016 moet de gemeente zelfs 56 vluchtelingen huisvesten. Van dat aantal moet Laarbeek er nu nog 31 zien onder te brengen.

De provincie droeg Laarbeek op met een plan van aanpak te komen. Laarbeek is overigens niet de enige gemeente die een tik op de vingers kreeg. Ook Best, Nuenen, Reusel-De Mierden, Veldhoven, Bladel, Heeze-Leende, Waalre en Cranendonck voldeden niet aan de taakstelling.

Deze week heeft de gemeente haar plan van aanpak ingediend. Met het plan van aanpak was Laarbeek al vóór de provinciale toezichtstelling bezig, benadrukt wethouder Greet Buter (PvdA). "Dat hebben we de provincie ook laten weten, want uiteraard nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid." De achterstand wordt volgens Buter met name veroorzaakt door de 'extreem lage doorstroming' van huurders.

Laarbeek heeft de afgelopen jaren steeds meer vluchtelingen moeten huisvesten. In 2013 waren het er nog dertien, in 2014 en vorig jaar 38. Tot dit jaar was Laarbeek altijd 'op tijd' met het huisvesten van het door de provincie opgelegde aantal.

Laarbeek heeft nu met Wocom onder meer afgesproken dat de woningcorporatie versneld sociale huuwoningen gaat bouwen. In totaal komen er vanaf volgend jaar stapsgewijs 35 sociale huurwoningen bij, maar deze zijn niet allemaal voor statushouders bedoeld. Wocom gaat ook jaarlijks vier tot vijf woningen geschikt maken voor kamerverhuur. Daarnaast is Laarbeek aan het onderzoeken of twee bestaande panden kunnen worden verbouwd, zodat ze geschikt zijn voor verhuur.

Ook is Laarbeek nog steeds van plan tijdelijke woonunits te plaatsen, al dan niet in de vorm van al eerder geopperde chalets. Voor die 'flexibele schil' gaat de gemeente in de begroting een bedrag van 1 miljoen euro reserveren.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185