woensdag 5 oktober 2016



De Dag van de Duurzaamheid


Laarbeek wil voorop lopen bij het realiseren van een duurzame samenleving. De gemeente heeft daarvoor gelden uitgetrokken. Vorig jaar is als start op landgoed Croy een duurzaamheidsmarkt gehouden. Aan de bezoekers is gevraagd waar zij meer over wilden weten. Uit de antwoorden zijn een top 3 gerold. De bezoekers van de duurzaamheidsmarkt gaven aan behoefte te hebben aan:
-         duurzaamheid in- en om het huis,
-         duurzaam koken (no waste/koken met kladjes),
-         knutselen met restmaterialen.

Op de nationale Dag van de Duurzaamheid, 10 okt.a.s,  zal speciale aandacht aan deze onderwerpen worden besteed door de organisatie van een tweetal workshops ’s middags  en een paar interessante lezingen ’s avonds. De activiteiten vinden plaats in het gemeentehuis.

De beide workshops hebben betrekking op knutselen met restmaterialen en duurzaam koken. De eerste is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd; de tweede voor iedereen van 12 tot 100 jaar !  ’s Avonds zijn er paar lezingen, ook in het gemeentehuis. Na de opening door wethouder Briels en het bijpraten over de uitkomsten van de enquête op de duurzaamheidsmarkt treden een paar sprekers op.

Als eerste praat ir. ing. Guillaume Doudart de la Grée over duurzaam bouwen en verbouwen.Guillaume is ervaringsdeskundige en werkzaam bij de TU/e. Vanuit zijn opleiding en werkervaring ontstond al snel de interesse voor duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Wat zijn de mogelijke technieken, actuele subsidies en financieringen om bestaande en nieuwe woningen duurzamer te maken? In de lezing gaat Guillaume dieper in op deze ontwerpen. Daarbij kijkt hij niet alleen vanuit het oogpunt van energiebesparing maar hij kijkt ook naar het wooncomfort op woning- en wijkniveau. De presentatie zal een coproductie zijn met adviseurs van de Rabobank. Zij werpen een licht op financieringsmogelijkheden bij duurzaam bouwen en verbouwen. .

Vervolgens stelt Duurzaam Laarbeek  zich  voor. Na die korte (her)introductie praten ze u bij over hun project Big Power: het plaatsen van je eigen zonnepanelen op het dak van grote stallen van een agrarisch ondernemer. Op de duurzaamheidsmarkt in juli kon het project al op groot enthousiasme rekenen.

Tot slot volgt een lezing door Peter van Rosmalen van Paperwise uit Aarle-Rixtel. Peter vertelt over de duurzame papierproductie waar Paperwise voor staat. PaperWise geeft landbouwafval een tweede leven. Bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden bewerkt tot grondstof voor papier en karton. Het draait om bewustwording; samen kunnen we organisaties en mensen verbinden en in beweging brengen voor een duurzame samenleving. In 2015 is Peter met zijn bedrijf nog uitgeroepen tot winnaar van The Next Entrepreneur 2015, de jaarlijkse prijs van MKB-Nederland en de Rabobank voor de meest vernieuwende en kansrijke starter.

Voor de twee workshops en voor de inspiratieavond kunt u zich aanmelden via gemeente@laarbeek.nl. Er kunnen per workshop maximaal 30 personen deelnemen. Bij 30 deelnemers sluit de inschrijving. Bij de inspiratieavond is er meer plek.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185