woensdag 28 september 2016




                                             Bereikbaarheid


Waarom de bespreking van de verkeersituatie van de regio niet kon tijdens de reguliere vergadering van de commissie Ruimtelijk Beheer van afgelopen woensdag is voor mij een raadsel. Hoe het ook zij, de bespreking is uitgesteld tot volgende week. Hiervoor is een extra vergadering van de commissie uitgeschreven. De onderliggende stukken voor de vergadering zijn al enige tijd bekend.

Niet ontkend kan worden dat Laarbeek na de afwijzing van de Ruit de ontwikkelingen lijdzaam heeft afgewacht. Noch het college, noch wethouder van Zeeland hebben hun nek uitgestoken. Daarmee hebben zij verzuimd hun stempel op de voorstellen te zetten. Anderen hebben het voortouw genomen. Laarbeek is daardoor in de kou blijven staan. Wat overigens ook te verwachten was.

Na de afwijzing van De Ruit is de discussie op een hoger plan getrokken. Niet alleen meer de zuiver regionale situatie was het onderwerp; de focus werd gelegd op de doorstroming op het rijks- en provinciale wegennet. Hiermee verhuisde de Laarbeeks problematiek naar de achtergrond. Door te kiezen voor afzijdigheid heeft Laarbeek dit lot zelf over zichzelf afgeroepen. Alleen de gemeente Gemert-Bakel laat zich iets gelegen liggen aan de situatie rond de N615 en de Beekse brug; de andere gemeenten zal het worst wezen. De Beekse brug is een intern Laarbeeks probleem!

Wat al deze maatregelen, de fysieke en niet fysieke allemaal gaan kosten,hebben de onderzoekers nog niet kunnen berekenen. Ook is het nog niet duidelijke welke aanpassingen er zullen komen. Toch vragen de colleges niet al de principe toezegging dat elke gemeente haar aandeel in de kosten zal nemen. Ook het Laarbeeks college vraagt dit zonder enig voorbehoud. Onvoorstelbaar!

Een raad die hiermee akkoord gaat is geen knip voor de neus waard.

 Voor  reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185