zondag 11 september 2016

Hervatting weblog.


De vakanties zitten er weer op. Ongeveer iedereen is terug en weer aan de slag. Tijd dus om het Weekbericht weer op te pakken. In de vakantieperiode was er weinig nieuws. Iedereen was weg om nieuwe energie op te doen. De nieuwe burgemeester was zich druk aan het inwerken en liet soms al een heel eigen geluid horen. Prima, daar houden we wel van.

De gemeente Laarbeek heeft de eerste raadsvergadering al weer achter de rug. Ik ben er niet bij geweest, maar uit berichten leid ik af dat het weer een hele vertoning is geweest. PNL kwam met een onmogelijke motie die alleen maar inspeelde op een vermoede onvrede. Onder de mom grote politiek te bedrijven was het weer dorpspolitiek van het slechtste soort. Uiteindelijk zag ook PNL zelf de onzinnigheid van deze motie in.

De tijd voor politieke spelletjes is voorbij. Er staan grote veranderingen aan te komen. En – het moet gezegd worden- het wordt ook de hoogste tijd. De politiek en het huidige politieke bestel lopen tegen grenzen aan die nieuwe ontwikkelingen in de weg staan en remmend werken. De wereld is ingrijpend veranderd. De politieke instellingen zijn nagenoeg niet mee geĆ«volueerd en in wezen onveranderd. Dat begint te wringen en te schuren.

In alle lagen van de maatschappij is er een groeiend onbehagen. Onvrede overal en vooral bezorgdheid en angst voor de toekomst. De westenwind maakt plaats voor een oostenwind; Europa boet in aan belang. En eigenlijk hebben we hier geen goed antwoord op.

Aanvankelijk dacht ik in deze aflevering van het Weekbericht aandacht te moeten besteden aan het rapport van de commissie-Demmers over de toekomst van Nuenen en de nogal verregaande reactie van het provinciebestuur. Ik wacht hiermee nog even. De ontwikkelingen zijn nog te vors. Volgende week kom ik erop terug.

Ik las in het weekend het interview in het ED met Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau, over de zomer van 2016. Het was een roerige zomer met een toenemende onzekerheid. De burger moet volgens Putters meer zeggenschap krijgen. In het interview verwoordde hij precies waar het om draait. Letterlijk zegt hij:

 “ Als het Sociaal en Cultureel Plan Bureau in de onderzoeken mensen de vraag voorleggen hoe ze denken over het heden en de toekomst, dan blijkt dat ze over het nu redelijk tevreden zijn. Het is met name de toekomst die problematisch is. Ze zijn bang dat hun kinderen het slechter gaan krijgen dan zijzelf. Hier speelt ook mee dat we erachter komen dat we veel te verliezen hebben. De afgelopen decennia zijn onze verworvenheden vanzelfsprekendheden geworden. Maar nu is het andersom: als iets niet meer vanzelfsprekend is, zie je pas hoe bijzonder het is dat we de lange tijd zo goed geregeld hadden.

Het wordt de hoogste tijd dat we de werkelijke problemen gaan aanpakken. De tijd oor spelletjes is voorbij. Ook lokale politici zouden zich dat moeten realiseren, ook in Laarbeek.