dinsdag 27 september 2016


                                          Nuenens toekomst


Gisteren deed de rechtbank Den Bosch uitspraak in de zaak van de Nuenense ambtenaar Frans van der Kruijs die door het college oneervol ontslagen was. Voor de gemeente Nuenen was het - hoewel de minst smadelijke - al de vierde juridische nederlaag tegen een oud-ambtenaar in ruim een jaar tijd.

Volgens de rechter ging Van der Kruijs weliswaar te ver; hij had de zaak bijvoorbeeld via een klokkenluiderscommissie moeten melden. Maar het vergrijp was veel te licht om hem na 39 jaar dienstverband zomaar te ontslaan. Het ontslag werd door de rechter echter niet teruggedraaid: er is sprake van zodanig verstoorde werkverhoudingen dat een terugkeer niet mogelijk is. Wel moet de gemeente Van der Kruijs met terugwerkende kracht een werkloosheids- en aanvullende uitkering betalen.

De uitspraak was op zich al verrassend. Ik werd niet zozeer getriggerd door de uitspraak zelf maar door de inhoud van een ingezonden brief in het ED. Rens Kuijten schreef dat bestuurlijk Nuenen alle tijd gaat nemen om te discussiëren over de vraag of het dorp zelfstandig moet blijven of moet fuseren met Son en Breugel dan wel samengaan met Eindhoven. Hij pleit voor een serieuze raadpleging van de inwoners.

Misschien nog niet eens zo’n slecht idee.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185