zondag 18 september 2016

                                                     Nuenen




Vorige week was het nog te vroeg om in te gaan op het rapport van de commissie-Demmers over de toekomst van Nuenen en de nogal verregaande reactie van het provinciebestuur op het advies van de commissie. Demmers had het rapport de titel ” De wil tot verschil ” meegegeven. Het rapport heeft heel veel reacties opgeroepen . Afgelopen week stonden er heel wat stukken over dit onderwerp in de regionale pers. In het rapport adviseert de commissie heel verrassend om Nuenen en Son en Breugel samen te voegen en de stad Eindhoven de zeggenschap tegen geven over een belangrijke  zaken op belangrijke zaken als regionale economie, mobiliteit,wonen, werken, ruimtelijke inrichting en voorzieningen. Overdracht niet alleen van taken en bevoegdheden, maar ook van de middelen.

Het rapport heeft heel veel aandacht gekregen. Dit kwam door de verrassende conclusie dat de gemeenten Nuenen en Son en Breugel moesten samengaan en bepaalde taken moesten overdragen aan de Eindhoven. Ook de in eerste instantie ferme reactie van de provincie die het advies van de commissie-Demmers omarmde en overnam, heeft aan deze aandacht bijgedragen.

In de eerste reacties in de pers speelde verbazing de hoofdrol. Waarom dit advies? Waarom moest Son en Breugel geofferd worden voor de fouten in Nuenen? Er waren maar weinigen die het begrepen. Ook de D66- gedeputeerde Swinkels die aanvankelijk het hele rapport leek te omarmen, kwam deze week ietwat op haar schreden terug. De gemeenten van de stadsregio zouden niet gedwongen worden taken af te staan. Het zou allemaal op vrijwillige basis gebeuren. Het maakte allemaal niet zo’n sterke indruk  en past al helemaal niet in het streven naar veerkrachtig bestuur van de provincie.

Indruk maakte zonder meer wel het hoofdartikel in het ED op zaterdag op de voorpagina van de krant van Chris Paulussen. Hierin veegde hij de vloer aan met het advies Van de commissie Remmers. “  Geen gesol met de democratie!” was zijn devies. Krachtig en met argumenten verwees hij het rapport naar de prullenbak. Vele scribenten volgden zijn mening. En niet helemaal ten onrechte.

De commissie-Demmers heeft een slecht advies afgeleverd.  Een echte  oplossing biedt het advies niet.  En onrechte werd een goede gemeente als Son en Breugel meegesleept in de misère van Nuenen. Er is geen enkele reden om Son en Breugel op welke wijze dan ook te associëren met Nuenen. De gemeente Nuenen heeft er een onvoorstelbare puinhoop van gemaakt. Alleen een radicale oplossing – opheffing van  Nuenen en fuseren met Eindhoven – biedt soelaas!

Nieuwe experimenten met een stadsregio zullen  de oplossing van het probleem Nuenen alleen maar moeilijker maken. Voor  een nieuwe experimenteerwet er is, zijn we een hele tijd verder. Met bovendien de levensgrote kans dat alles verzandt in onoverbrugbare tegenstellingen. Experimenten met nieuwe bestuurslagen hebben in het verleden vooral negatieve ervaringen opgeleverd.


Niet doen dus! Gewoon Nuenen bij Eindhoven voegen.