dinsdag 13 september 2016


                           Afrekening voorzieningenclusters


Op de agenda van de raadsvergadering van donderdag j.l. stond als agendapunt 8 de financiële eindrapportage voorzieningenclusters. Het kostte de raad nogal wat moeite en tijd om dit agendapunt af te handelen. Met name PNL had nogal wat problemen met het voorstel.

Namens PNL constateerde T van de Wijdeven dat er verschillen zaten in de gepresenteerde antwoorden van het college op de gestelde vragen. Daarbij ging het met name om twee bedragen: de € 359.000 voor betalingen die nog gedaan moeten worden en de € 800.000 voor tijdelijke huisvesting. Beide posten hadden betrekking op het laatste voorzieningencluster Aarle-Rixtel, dat onder regie van de nieuwe wethouder, Greet Buter, tot stand is gekomen.

Ik had nogal wat medelijden met wethouder Buter. Alle antwoorden die zij gaf, stootten op onbegrip bij PNL. Zij slaagde er niet in om PNL ervan te overtuigen dat er verschillen zaten in de presentaties – technische verschillen die geen invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Opmerkelijk was dat ook coalitiepartijen staande de vergadering begonnen te twijfelen. Dat maakte het voor wethouder Buter er niet gemakkelijker op.

Uiteindelijk ging de raad akkoord met het voorstel met de aantekening dat er commissie van twee vanuit de raad de cijfers nog eens gaat bekijken. PNL bleef tegen en hield daarmee het beeld in stand dat alles goed gegaan was tot het cluster Aarle-Rixtel. Deze illusie was voor PNL meer waard dan de erkenning van een grootste prestatie.

Dit gesteggel over cijfers was jammer. Hierdoor werd afbreuk gedaan aan de grootste prestatie die geleverd is: een schitterend voorzieningencluster in alle kernen van Laarbeek. En dat nog eens tegen een veel lagere prijs dan aanvankelijk begroot. Natuurlijk de economische crisis heeft meegewerkt, maar toch…

 Laarbeek mag hierop trots zijn.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185