woensdag 14 september 2016


                                                     Peel 5.1


Het laatste punt op de agenda van de raadsvergadering van donderdag j.l. was de businesscase Peelsamenwerking 2016. Wie verwacht had dat er een diepgaande discussie over dit onderwerp zou plaatsvinden, kwam bedrogen uit. In ruim 10 minuten was dit agendapunt afgehandeld.

Natuurlijk, er zijn in de afgelopen periode verschillende bijeenkomsten geweest die aan de Peelsamenwerking waren gewijd. Toch zou je verwachten dat er een fundamentele en principiële discussie aan dit onderwerp besteed zou worden. De Laarbeekse raad deed dit echter niet. Bijna onbesproken werd afscheid genomen van Peel 6.1 en Helmond en werd Peel 5.1 in het vaandel geholpen. Wethouder Briels noemde het weliswaar een ingrijpend en spannend proces. Een principiële discussie kwam niet op gang. Alsof het ons overkwam. Had men geen oog voor de consequenties van de keuze van Helmond om alleen verder te gaan? Het leek erop.

Niemand in de raad die de moeite nam de Peelsamenwerking in een groter verband te plaatsen. Eigenlijk had dit voor de hand gelegen, ook al omdat recent de provincie vraagtekens had gezet bij de voortgang van het proces van daadkrachtig bestuur. De gemeentebesturen van Peel 5.1 hadden dit weg gewoven. Men was immers toch zo goed bezig in de Peel! Op de essentie van de bezwaren van de provincie ging geen van de gemeentebesturen in. Ik had het verstandig gevonden als in de raad alsnog een krachtige oproep aan de gemeente Helmond zou worden gedaan om terug te komen op de in geslagen weg. Op de weblog van Helmond schreef Michael Rieter van Helder Helmond een dezer dagen:

“ Maar politiek gezien heeft Helmond er de afgelopen tijd een zooitje van gemaakt! Peel 5.1 zonder Helmond is toch wel een schande die volgens mij voorkomen had kunnen, wat zeg ik, moeten worden.

Daar had de raad op moeten inhaken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185