zondag 25 september 2016


                                            De kop van Aarle


Begin  juni van dit jaar was het onderzoeksbureau Tauw uit Utrecht klaar met het rapport over de kop van Aarle. De onderzoekers gaven de naam “De kracht van de kop ” aan de studie mee. “Een zoektocht naar de ambitie voor de kop van Aarle-Rixtel ” was de onderkop. Het Presidium heeft het rapport als ingekomen stuk op de agenda van de commissie Ruimtelijk Domein geplaatst.

Enigszins verbaasde het mij wel dat het als ingekomen stuk werd opgevoerd. Er is geen bespreekstuk van gemaakt,want dat was logischer geweest. Want er valt nogal wat over het rapport te zeggen. Komt het misschien omdat het college niet goed weet wat het met dit rapport aan moet?

Er wordt in het Aarle-Rixtelse en Laarbeek al een hele tijd gesproken over de kop van Aarle. Iedereen erkent dat een potentieel belangrijk gebied is, waar veel mogelijk is. Het komt alleen niet van de grond. Het lijkt er op dat niemand het initiatief en voortouw wil nemen. Het kabbelt maar voort en er gebeurt nagenoeg niets,

Op verzoek van het college heeft het onderzoeksbureau Tauw zijn licht over dit gebied laten schijnen. Het rapport concludeert dat het gebied potentie heeft. Momenteel heeft het gebied vooral een agrarische bestemming, maar het heeft een grotere potentie. In de structuurvisie van gemeente Laarbeek is al enige tijd geleden een passage opgenomen over de Kop van Aarle-Rixtel. Hierin komt duidelijk naar voren hoe de gemeente de toeristisch-recreatieve potentie van het gebied wil benutten en dat er terughoudendheid is over de ontwikkeling van verdere woningbouw op de Kop (Gemeente Laarbeek, 2010). Stichting Klankbord beschrijft in De Grote Klok hoe een verder verstening dan wel ‘verrommeling’ niet gewenst is, en het gebied beter op ecologisch gebied ontwikkeld kan worden.

Volgens Tauw vindt de gemeente Laarbeek  groen en ruimte voor vrijetijdsbesteding en recreatie belangrijk voor haar bewoners en bezoekers. Voor de ontwikkeling van dit gebied kunnen het water en de cultuurhistorie van het gebied een belangrijke rol spelen in het boosten van de identiteit van Aarle-Rixtel en gemeente Laarbeek.

Om de mogelijkheden in kaart te brengen heeft Tauw een onderzoek gedaan onder de stakeholders. Een heel duidelijk beeld geeft dit onderzoek nog niet. Het blijft bij een soort algemene verkenning.

Er zal iets meer moeten gebeuren. Wil hier echt iets van de grond komen dan zal de gemeente het voortouw moeten nemen. Dit gaat kruim kosten en … geld! Zonder te investeren komt hier niets van de grond. Dit pas zeer zeker niet bij de groenste gemeente van Nederland!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185