woensdag 21 september 2016


                                                 Prinsjesdag


In de veelheid van berichten over en rond Prinsjesdag vielen mij twee artikelen op. Ik  las in de Telegraaf een samenvatting van de Raad van State op de troonrede en in Binnenlands Bestuur een artikel over een ideetje van prof. Elzinga  over een andere opzet van de troonrede. Twee zonder meer interessante artikelen.

De Raad van State, het hoogste adviesorgaan van het kabinet, kijkt ieder jaar kritisch naar de plannen die  de regering met Prinsjesdag presenteert. De Raad van State constateert dat voor het eerst sinds jaren de zorgkosten niet zijn gestegen ,  maar het is allerminst zeker dat het prijskaartje de komende jaren gematigd blijft. Overheid, verzekeraars en zorgaanbieders hebben de laatste jaren akkoorden gesloten om de stijgende zorgkosten te beteugelen. Maar als we verder niets doen, zullen de kosten verder gaan stijgen, van ruim 68 miljard in 2017 naar 82 miljard in 2021. Andere overheidsuitgaven zullen dan opnieuw in gevaar komen.

Ook is de Raad van State kritisch over de hervormingsmoeheid van het kabinet. Donner is verbaasd over het feit dat er geen vaart wordt gemaakt met de belastinghervorming, terwijl er juist een brede consensus bestaat over het gegeven dat daar actie nodig.

Prof Elzinga maakt zich zorgen over de beeldvorming van Prinsjesdag. Alles wekt de indruk dat de koning het regeringsbeleid bepaald. Niets is minder waar.De gemiddelde burger op het verkeerde been wordt gezet. De suggestie wordt gewekt en gevoed dat de koning op enigerlei wijze te maken heeft met de plannen die worden gepresenteerd. Formeel is dat ook zo. De Nederlandse regering wordt gevormd door de koning en de ministers samen. Een grondregel van de Nederlandse democratie is echter ook dat de koning onpartijdig is en geen politieke invloed uitoefent. Zou dat wel het geval zijn, dan komt het Nederlandse koningschap meteen in de gevarenzone. De politiek gaat er dus over en de koning heeft en mag geen politieke invloed hebben. Maar dan moet die indruk ook niet worden gewekt. En dat is nou precies wat op Prinsjesdag ieder jaar wel gebeurt. 

Elzinga doet een interessante suggestie:

  Hoe zou moeten worden gecorrigeerd? Dat is betrekkelijk eenvoudig en de Grondwet hoeft er niet voor te worden aangepast. In het nieuwe format leest de koning een algemeen deel van de troonrede voor, waarin een oproep wordt gedaan om rechtsstaat, democratie en het vaderland te dienen. Daarna krijgt de minister-president het woord om de beleidsvoornemens van het kabinet te presenteren. Hoe simpel is het. Zo snel mogelijk mee beginnen. Het gaat hier om een staatkundige vernieuwing die werkelijk van betekenis is, want aanknopingspunt geeft voor het eerlijke verhaal over het functioneren van de Nederlandse democratie.

Mooi voorstel van Elzinga,maar of het overgenomen wordt?

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185