maandag 12 september 2016

Een ondoordachte motie

De raad van Laarbeek heeft de eerste raadsvergadering van na de vakantie er al weer opzitten. De agenda was niet overdreven lang. Er stonden wel enkele belangrijke onderwerpen op de agenda. Het begon al met agendapunt 6, evaluatie huishoudelijke hulp toelage 2015. In de commissie was al met het voorstel ingestemd; het was een stuk dat naar verwachting zonder verdere bespreking aangenomen zou worden. Dit was ook zo, ware het niet dat een motie van PNL bij dit agendapunt betrokken werd.

De motie over de huishoudelijke hulp van PNL luidde als volgt:

 De gemeenteraad van Laarbeek bijeen op 8 september 2016,

Constateert
• dat de zogenaamde zachte landing van de WMO in Laarbeek tot nu toe geslaagd is;
 • dat iedereen die daar recht op heeft in Laarbeek moet gebruik kunnen maken van veranderende wetgeving zeker ook als dat gaat om huishoudelijk verzorgende;

 Overweegt
• dat de Centrale Raad van Beroep op 18 mei 2016 uitspraak gedaan (zie bijlage) heeft waarbij geconstateerd is dat huishoudelijke verzorging niet toegekend kan worden op basis van enkel het resultaat ‘schoon en leefbaar huis’;
 • dat een objectief onderzoek altijd onderdeel moet zijn van gemeentelijk beleid. Financiële overwegingen mogen niet de basis zijn om iemand te korten op zorg, of om (delen van) de huishoudelijke verzorging af te schaffen;
• dat het onderzoek gedaan moet worden door een objectieve en onafhankelijke partij.
• dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft om werkeloosheid onder de thuiszorgmedewerkers te voorkomen;
• dat het in belang is van de inwoners van Laarbeek en de gemeente als geen tijd verloren gaat met onnodig administratief werk.

Verzoekt het college                                                                                                              
• in beeld te brengen of in Laarbeek in alle gevallen voldaan is aan de voorwaarden zoals gesteld in de uitspraak van de Raad van Beroep;
• er op toe te zien dat kwetsbare cliënten hun vertrouwde medewerker niet verliezen.

PNL had aan de motie een kopie van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 18 mei j.l. toegevoegd.

In de raad lichtte de woordvoerder Van PNL, Toon Brouwers, de motie toe. De eerste reactie van de raad was in het begin wat aarzelend. Het algemeen gevoel was dat PNL met deze motie alleen maar voor de Bühne bezig was. PNL kon deze indruk niet wegnemen en moest erkennen dat er weinig concrete punten waren die zo’n grootscheeps onderzoek rechtvaardigde.

Eigenlijk heeft dit alles, denk ik, te maken met beeldvorming. De pers, de belangengroepen en de FNV roepen voortdurend het beeld op dat de huishoudelijke zorg een potje is. Natuurlijk, er zijn uitwassen, maar over het algemeen is de zorg goed en adequaat. Cliënten voeren weinig concrete punten aan. De Laarbeekse WMO-raad spreekt uit dat het goed gaat. Een grootscheeps kostbaar onderzoek zoals PNL voorstelde, is overbodig.

De crux zit hem niet in de uitvoering van de WMO. Wat mensen tegen de borst stuit, is de forse bezuiniging die het Rijk heeft doorgevoerd. De verzorgingsstaat begint onbetaalbaar te worden; de kostenstijging moest dus een halt toegeroepen worden. Extra pijnlijk wordt dit als gemeenten ook nog eens een grote mate van voorzichtigheid aan de dag leggen en daarom conservatief begroten met als gevolg een overschot van € 310 milj op de uitgaven voor huishoudelijke zorg bij de Nederlandse gemeenten in 2015. Dit gaat er bij velen niet in.

Bovendien het uitgangspunt bij huishoudelijke zorg is een schoon en leefbaar huis. Deze twee criteria zijn allerminst helder: wat de een schoon en leefbaar noemt, wordt door een ander volledig anders geïnterpreteerd. Dit levert alleen maar problemen op.

De reactie van wethouder Briels op de motie was helder. Hij verwees naar de raadsinformatiebrieven van resp. 27 en 20 juni j.l. PNL had deze kennelijk gemist of de essentie hiervan gemist. T.Brouwers reageerde in zijn tweede instantie hierop niet; hij sprak het niet tegen en bevestigde daarmee indirect de juistheid van de opmerking van de wethouder. Na een schorsing trok hij de motie in. Terecht. De motie was een ondoordachte actie van PNL.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185