zondag 10 juli 2016


                                             Kadernota 2017


De Kadernota bevat de richtlijnen voor de begroting 2017. Op basis van de uitgangspunten zoals verwoord in de Kadernota gaat de gemeente de begroting voor het volgende jaar opstellen. In dit opzicht is de Kadernota een belangrijk richtinggevend stuk, waaraan terecht de raad grote aandacht geeft.
Sinds enkele jaren zijn de algemene beschouwing van de behandeling van de begroting in november verschoven naar juni/juli als de Kadernota in de raad aan bod komt. De reden voor deze verplaatsing van de algemeen beschouwingen is op zich heel legitiem. In november bij de vaststelling van de begroting is er voor de raad nog nauwelijks gelegenheid om de begroting op essentiële punten te wijzingen. Formeel kan het wel, maar in de praktijk zijn de mogelijkheden beperkt. Het beleid ligt immers vast. Daarom is enkele jaren geleden besloten de algemene beschouwingen te vervroegen en deze te houden bij de behandeling van de Kadernota. Overweging hierbij was dat het dan voor de raad nog mogelijk is om beleidswijzingen aan te brengen. De verschuiving naar het midden van het jaar zou ook de invloed van de raad vergroten. De raad zou meer grip op het beleid krijgen. In theorie is dat ook zo. De praktijk blijkt echter weerbarstiger.
De begrotingsbehandeling was altijd een moment van bezinning. De raad had dan de gelegenheid wat breder in te gaan op de hoofdpunten van beleid. Daarvoor waren de algemene beschouwingen bedoeld. Zij kon ook van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe gezichtpunten naar voren brengen. Heel vaak deden partijen dat ook. De klemtoon lag veelal op de hoofdzaken van beleid. Als partijen zich in details gaan verliezen, komt er weinig van de algemene beschouwingen terecht. Zonde van de tijd als partijen zich hiertoe laten verleiden.
De algemene beschouwingen van deze week mondden uit in een zestien tal moties en amendementen. Dat is rijkelijk veel. Uiteindelijk na een heel lange zit keurde de raad de Kadernota en een motie over de uitbreiding van de watermaand goed. Een mager resultaat voor zoveel inspanningen.
Als ik kijk naar de algemene beschouwing van het CDA valt mij op dat de fractievoorzitter, Marcel van der Heijden, een goed verhaal had. Hij focuste op de hoofdpunten van beleid. Details liet hij achterwege. Mogelijk was zijn verhaal net iets te lang voor de tijd die hem was toe bemeten.
De zorg van het CDA over de stagnerende woningbouw, de wegenproblematiek en de aanpak van de zorg, kwamen in zijn algemene beschouwingen allemaal aan de orde. Dit zijn natuurlijk ook stuk voor stuk hoofdpunten van beleid die nadere aandacht verdienen. Terecht dat van der Heijden hiervoor aandacht vroeg. En deze ook kreeg.
P.S. De vakantieperiode komt er aan en meestal is deze periode voor de  politiek een heel stille tijd. Daarom zal dit weblog een aantal weken niet verschijnen. Alleen als er echt iets gebeurt, zal ik de vakantiestilte doorbreken.

Na de vakantieperiode , eind augustus ,zal ik de draad weer oppakken.
Ik wens iedereen een fijne vakantie en tot over enkele weken.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185