maandag 4 juli 2016

Is het college uitgeregeerd?



Onvermijdelijk komt deze vraag op bij het lezen van de Kadernota 2017. Het Laarbeekse college van  Ben W  stelt immers zelf vast dat nagenoeg alle actiepunten uit het coalitieakkoord al zijn uitgevoerd of op zijn minst in werking gezet zijn. Het college is klaar met zijn werk  en zou op zijn lauweren tot de verkiezingen in 2018 kunnen gaan rusten. Deze indruk dringt zich bijna onweerstaanbaar bij het kennisnemen van de Kadernota bij elke onbevangen lezer op. Het college doet dit overigens zelf.

Wat een arrogant college? Een college dat zelf zegt dat het uitgeregeerd is. Het grote werk is gedaan. Afgezien van de vraag of de voorstelling van zaken helemaal juist en correct is, gaat het ook tegen het algemene beeld in: een college is nooit uitgeregeerd. Er zijn altijd nog allerlei klussen te klaren! Ook het Laarbeeks college weet dit natuurlijk drommels goed.

In de Kadernota komt het college met de volgende voorstelling van de gang  van zaken:

De meeste onderwerpen uit het collegeprogramma zijn afgerond, lijnen voor uitgezet of bevinden zich in de uitvoeringsfase. Naast de uitvoering van dit programmaplan zien wij een aantal andere ontwikkelingen, die wij voor de komende 2 jaren van groot belang achten voor de toekomst van onze gemeente en onze inwoners. Echter deze nieuwe ontwikkelingen kunnen en willen wij niet negeren, aangezien deze ook passen binnen ons collegeprogramma en het bijbehorende innovatieve gedachtegoed ‘Van Zorgen voor, Naar Zorgen dat’.

Verder dan de opsomming van een zestal punten in de Ontwikkelagenda  komt het college nog niet. Het college presenteert de Ontwikkelagenda zonder verdere financiële onderbouwing. De nadere concretisering zal later volgen.

De keuzes die het college maakt zijn natuurlijk arbitrair. In de Ontwikkelagenda noemt het college de volgende punten:

- Huisvesting en maatschappelijke begeleiding statushouders en/of      vluchtelingen
- Facilitering voortgezet onderwijs
- Vertaling van het Bereikbaarheidsakkoord (flankerende maatregelen) en Bestuursakkoord
- Vorming van Economische agenda Laarbeek (Ondernemersfonds)
- Vertaling van de Omgevingswet - Opstellen van een ontwikkelagenda sportverenigingen (inclusief accommodatiebeleid)


Deze aanzet wordt gepresenteerd als iets nieuws. Dit is niet zo. Veel gemeenten kennen al een Ontwikkelagenda. In de politiek is er nu eenmaal weinig echt nieuw onder de zon.

Met deze Ontwikkelagenda kan het college zeker twee jaar vooruit als er tenminste de middelen voor zijn.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185