woensdag 30 maart 2016


Verkeersknelpunten



Gisteren schreef het ED over de knelpunten in de regio. Een studiegroep onder voorzitterschap van de Gemertse wethouder, Roël Hoppezak, werkt aan een lijst met maatregelen die in de plaats komen van de gesneuvelde Ruit om Eindhoven. In de studiegroep overleggen de 21 regiogemeenten en Veghel.

Voor gemeentelijke wegen en andere binnendoorroutes hebben de gemeenten de afgelopen tijd een lange wensenlijst ingeleverd bij de MRE. Vooral Nuenen, Beek en Donk, Gemert, Geldrop, Eindhoven en Helmond hebben dringende behoeften. Een werkgroep onder leiding van de Gemertse wethouder Roël Hoppezak moet die verlanglijst terugbrengen tot een handzaam maar vooral ook betaalbaar pakket. Vervolgens is het aan de provincie Noord-Brabant, gemeenten zelf en mogelijk het rijk om er geld voor te vinden.

Het verkeersakkoord moet in juni klaar zijn. Het valt te verwachten dat dan volop discussie ontstaat: over de vraag wie wat betaalt, maar vooral ook waar belangen botsen.

Sinds november denken alle gemeenten mee over hoe dat het beste geregeld kan worden. Nu staat het verkeer dagelijks vast op tal van plekken. Zo zucht Nuenen onder massaal doorgaand verkeer, raken automobilisten dagelijks gefrustreerd als de brug in Beek en Donk (Laarbeek) openstaat en Eindhoven slibt elke dag zo'n beetje dicht bij alle toegangswegen.

Oplossingen bedenken is eenvoudig, ze uitvoeren is niet zo simpel. Niemand weet hoeveel geld beschikbaar is. De provincie heeft nog minstens 150 miljoen van de Ruit over, maar gedeputeerde Christophe van der Maat wil vooraf niet zeggen hoeveel daarvan naar de regio gaat.

In Laarbeek zijn we natuurlijk benieuwd naar de oplossingen die er voor de Beekse brug komen. Heel veel vertrouwen hebben wij er niet in! Tenzij we als Laarbeek er zelf fors voor betalen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185