zondag 6 maart 2016



OZB

 


De onroerendezaakbelasting ofwel de OZB houdt de gemoederen nog steeds sterk bezig. In de media wordt flink geklaagd over de verhoging van deze belasting in diverse gemeenten. Menigeen doet er driftig aan mee met als voorlopig hoogtepunt – of als je wil – dieptepunt De Telegraaf van afgelopen woensdag 2 maart onder kop “ Geduld op met ozb-verhogingen”.

Zowel op de hoofdpagina als op de pagina’s 2 en 3 haalt het dagblad van wakker Nederland flink uit tegen gemeenten die in de ogen van De Telegraaf de OZB excessief hebben verhoogd. Ook Laarbeek figureert parmantig in dit staatje met een OZB verhoging van 13,91%. Maar het kan altijd nog erger, zoals het staatje van de verhogingen aangeeft. De Limburgse gemeente Meerssen verhoogt de OZB zelfs met maar liefst 37%.

De Telegraaf baseert zich in haar verslaggeving op bronnen van de Vereniging Eigen Huis. Hans André de la Porte stoort zich al jaren aan de OZB. Het zijn de huiseigenaren die jaar op jaar moeten bloeden voor het in stand houden van de gemeentelijke voorzieningen. Het is volgens de la Porte de pest dat de OZB in tegenstelling tot de riool- en afvalstoffenheffing vrij besteedbaar is. Gemeenten misbruiken die vrijheid om huiseigenaren te laten opdraaien voor elke financiële tegenvaller waarmee zij geconfronteerd worden.

Het Rijk heeft met de gemeenten een macronorm voor de stijging van de OZB in 2016 afgesproken. Volgens deze norm mag de OZB niet harder stijgen dan 1,57%. Meer dan 200 gemeenten overschrijden dit jaar deze norm. Gemiddeld is de stijging dit jaar 2,4%. Gemeenten kunnen dit straffeloos doen, omdat op de overschrijding op geen sanctie staat. De verantwoordelijke minister, Ronald Plasterk,  is dan ook niet van plan dit jaar actie te ondernemen. Hij heeft alleen aangekondigd dat gemeenten volgend jaar dat gemeenten het teveel aan OZB berekende zullen moeten compenseren. Het lijkt vooralsnog niet meer dan een loos dreigement.

De wijze waarop tot op heden de discussie gevoerd wordt, heeft weinig zin en zet geen zoden aan de dijk. Niemand zal ontkennen dat gemeenten inkomsten nodig hebben voor het onderhouden van voorzieningen en diensten. De ergernis is zo groot omdat veel kosten afgewenteld worden op uitsluitend de huiseigenaren en omdat de stijging groter is dan is afgesproken.  De OZB is een onevenwichtigheid in het Nederlandse belastingsysteem. Het is overigens niet de enige; er zijn er meer zoals iedereen weet die deze maand zijn belastingformulier moet controleren.

Gezien de jaarlijkse heisa rond de OZB is het niet zo vreemd dat gemeenten pleiten voor een nieuwe gemeentelijke belasting. Maar als bestaande afspraken zoals bij de OZB zo slecht worden nagekomen, is er natuurlijke alle reden om de komst van een nieuwe gemeentebelasting met de grootst mogelijke argwaan te bekijken. Zoals de gemeenten nu omspringen met de OZB doen zij zichzelf de das om.

In Laarbeek hebben de coalitiepartijen zonder veel discussie ingestemd met een forse OZB-verhoging. Zij hebben bijna kritiekloos het college gevolgd. Er was weinig aandacht voor tegengeluiden. De argumentatie voor de verhoging  was uitermate zwak: een keer fors verhogen en voor de resterende tijd van de zittingsperiode niet meer! Met een politiek argument werd derhalve de forse verhoging doorgedrukt. Niet erg slim,lijkt mij.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185