maandag 7 maart 2016



Duurzaamheid


Het is heel lang wel erg stil gebleven rond de plannen voor grotere duurzaamheid in Laarbeek. Vorig jaar heeft het college het initiatief genomen en financiële ruime geschapen voor de uitvoerig van  dit project. Duidelijk was dat het college het initiatief voor de ontwikkeling van de plannen bij de burgers wilde leggen. Zij zouden het initiatief moeten nemen. De concrete vormgeving liet echter op zich wachten. En eigenlijk is dit anno maart 2016 nog steeds zo.

Het college heeft twee  ambtenaren  belast met de voorbereiding en vormgeving van het project. Rianne Schwillens en  Joan van Wetten zijn de beide kartrekkers. Een uit de softe, de andere uit de harde sector dus. Dit duidt op een zekere keuze. Terecht, want duurzaamheid strekt zich uit over alle aspecten van het leven. Alleen , hierin schuilt ook een gevaar: het kan ook te breed worden.

Beide kartrekkers hebben in de MooiLaarbeekkrant van vorige week voor het eerst over het duurzaamheidsproject geschreven. Het is het eerste van een reeks publicaties om de burgers van Laarbeek te informeren over wat zij noemen de “ duurzaamheidsinvestering”.  Het is een heel mooi artikel geworden, fraai uitgevoerd met natuuurlijk groen als achtergrondkleur. De kartrekkers zijn zich duidelijk bewust dat er structuur aan het project gegeven moet worden. Je kunt niet zomaar burgers oproepen om initiatieven te ontwikkelen. Er zal vooraf een toetsingskader moeten zijn, dat helderheid en zekerheid biedt. Afbakening van het begrip duurzaamheid is een eerste eiste.

De eerste publicatie in de MooiLaarbeekkrant levert nog niet veel concrete informatie op. De nadruk ligt op het voorstellen van de twee kartrekkers. Zij gaan nu aan de slag. Hierbij is hun uitgangspunt heel duidelijk: het niet iets van de gemeente, de gemeenteraad of het college. Het is primair iets van de burger, dus van ons samen. Daarom ook dat zij aankondigen dat zij het toetsingskader  samen met de burgers willen ontwikkelen. Zij stevenen af  op een bijeenkomst rond de zomer.

Een prima startpunt. Nu de vaart er nog in brengen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185