woensdag 9 maart 2016



Onvrede



Jos Kessels noemde Nederland een dezer dagen een klaagland. Natuurlijk heeft hij volkomen gelijk. We doen tegenwoordig niets dan klagen over van alles en nog wat. Wij staan hierin bepaald niet alleen. Overal ter wereld wordt geklaagd en is er grote onvrede. Veel Amerikanen b.v. stemmen uit onvrede op Donald Trump en in Nederland op Geert Wilders of in Duitsland in Hessen dezer dagen op het  Alternative für Deutschland.

 Hoe komt het? Voelen we intuïtief aan dat onze wereld een stuk onveiliger en gevaarlijker is geworden? Natuurlijk speelt dit mee en is het een verklaring voor de massa klaagzangen die over ons worden uitgestrooid. Maar het is niet de volledige verklaring. We zijn ongerust geworden en daardoor een stuk gevoeliger en ontvankelijker voor de diverse klaagzangen. En dus stellen we er ons voor open, meer dan in het verleden. De wereld wordt somberder en we gaan door de tijdgeest hierin mee.

Uiteindelijk lost dit niets op en maken het leven een steeds grotere lijdensweg. We zouden met dit somberen direct moeten stoppen en de onheilsprofeten de mond moeten snoeren door ook aandacht te geven aan positieve beelden.

Gelukkig zijn deze er ook. In veel grotere mate dan we willen geloven. Zoek the sunny side of life op!   Ik moest denken aan de eerste vraag in de oude catechismus. Waartoe zijn wij op aarde?  Ja, natuurlijk “om God te dienen en daardoor hier en in hiernamaals gelukkig te zijn.” Ook Aristoteles wist het al:  “ Het doel van het menselijke leven is geluk ”


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185