dinsdag 29 maart 2016

Alarmerende berichten


Twee berichten in het ED van vanmorgen lieten me toch wel even schrikken. Op de voorpagina stond een groot artikel over de tussenresultaten van het project “ Mijn kwaliteit van leven ”. De patiëntenfederatie NPCF doet dit onderzoek door middel van een enquête. Gemeenten waarin meer dan 50 inwoners deze enquête invullen worden in de publicatie meegenomen. Wat blijkt nu uit het laatste onderzoek? Ik citeer uit het ED:

“ Cliënten in de zorg in de 55 grootste gemeenten van het land bestempelen de hulp die zij krijgen als onvoldoende. Gemeenten scoren gemiddeld een 5,1. Eindhoven scoort ook een zware onvoldoende met een 4,6; Helmond doet het niet veel beter met een 4,9.”

Op de site van de organisatie stonden ook cijfers voor Laarbeek.11 Laarbeekenaren hadden de enquête ingevuld. Zij gaven de gemeente een 6,2. Dat is in ieder geval hoger dan wat gemeenten landelijk scoren.

Sinds januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van (thuis)zorg, ondersteuning en hulpmiddelen. Zij moesten daarbij flink bezuinigen. Cliënten zijn  allerminst positief: slechts twee op de vijf mensen denken dat hun zorg in de toekomst beschikbaar en betaalbaar blijft. Twee derde zegt dat zij ondanks hulp zich toch beperkt voelen.

De helft van alle cliënten die hulpmiddelen, (thuis)zorg of mantelzorgondersteuning zoeken, krijgt naar hun oordeel niet de best passende hulp, omdat deze in hun ervaring niet beschikbaar of te duur is.

Uitgesproken negatief zijn de deelnemers over het contact met hun gemeente. Ook worden cliënten  nog te vaak verrast door een onverwacht hoge eigen bijdrage. Die ervaringen sluiten aan bij het nieuwe onderzoek van de nationale ombudsman, die ook concludeert dat mensen onvoldoende informatie krijgen: de rekening komt vaak pas maanden later, als de hulpverlening al loopt.

Ook alarmerend is het bericht over het oplopende tekort aan seniorenwoningen. Volgens het krantenbericht  zijn lang niet genoeg huizen  'seniorproof'. Nu al zegt vier op de tien gemeenten te kampen met een tekort, over een paar jaar is dat 53 procent. Dit tekort speelt vooral in dorpen en steden met minder dan 100.000 inwoners, waar juist veel ouderen wonen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van bureau Ipso Facto en ouderenorganisatie ANBO.

Exacte cijfers ontbreken, maar ANBO schat dat het nu al gaat om zo'n 60.000 seniorenwoningen en verwacht dat dit tekort gezien de oplopende vergrijzing over tien jaar is verdrievoudigd. Den Haan: "We sluiten nu de verzorgingstehuizen, maar als er niet snel woningen worden bijgebouwd en aangepast, kunnen die straks weer open." Volgens de ANBO moet vaart gezet worden achter  het ombouwen van leegstaande panden en het aanpassen van bestaande woningen, met bijvoorbeeld trapliften, beugels in de badkamer en het verbreden van deuren. Er worden echter nog steeds te weinig vorderingen op dit gebied gemaakt.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185