dinsdag 15 maart 2016

Openbaar bestuur



Vandaag verscheen  het rapport  “ Maak het verschil. Krachtig inspelen op  regionaal- economische opgaven ” van Openbaar Bestuur. Als het aan de studiegroep ligt, zullen er in het nieuwe regeerakkoord geen plannen komen te staan over grootschalige gemeentelijke herindeling, het samenvoegen van provincies en/of het afschaffen van waterschappen. Gemeenten worden uitgenodigd om krachtig in te spelen op economische ontwikkelingen. Gemeenten worden uitgedaagd  om – samen met regiogemeenten, provincie, rijk, waterschappen, kennisinstellingen, maatschappelijke partners en burgers – een inhoudelijk programma te maken. Dat geeft energie op bestuurlijke samenwerking. Op basis van de inhoud ga je kijken welke bestuurlijke vorm daar het beste bij past.

Dit is weer iets anders. Meestal is de insteek in dit soort rapporten een zuiver bestuurlijke . Het gaat dan veelal om bestuurskracht en bij gebrek hieraan aan herindeling. Dit rapport biedt een andere kijk. De opstellers gaan uit van de regionale economie. Verdere uitbouw en versterking van dit economisch potentieel zou de basis moeten zijn in de discussie over de meest geëigende bestuursvorm.

Het rapport ”Maak het verschil ” is zeer zeker vernieuwend  en het bestuderen waard . Ik betwijfel echter of gemeenten al zover zijn en primair over de eigen grenzen heel willen kijken. De opmerking  “‘Maar je bent straks niet meer alleen raadslid in en voor je eigen gemeente, maar je moet ook voor de economische en maatschappelijk belangen van jouw regio opkomen.’ Dat vergt andere competenties. ”  is nog een illusie en op dit moment voor veel gemeenten een brug te ver.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185