zondag 20 maart 2016



Taken van de gemeente


Heel veel gemeenteraden zijn vooral met zichzelf bezig. Intern gesteggel tussen partijen, akkefietjes die opgeblazen worden en elkaar vliegen afvangen zijn aan de orde van de dag. Nevenzaken voeren de boventoon; de hoofdzaken blijven vaak onderbelicht. Dit patroon zie ik in heel veel gemeenten; ook heel duidelijk in Laarbeek.

Laarbeek moet zien om te gaan met een ongemakkelijke situatie. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen is de grootste partij uit het zadel gestoten en hebben vier partijen een coalitie gesloten. Gevolg hiervan was dat PNL in de oppositie kwam. Gezien de verkiezingsuitslag onterecht vonden velen. Dat was niet het enige malheur dat PNL trof. Tot overmaat van ramp kregen de beide wethouders van PNL uit het vorige college ook nog eens de schuld van de verstoorde verhoudingen binnen het college van B en W zelf en speciaal met de toenmalige burgermeester Ubachs. De kopmannen van PNL, Hans Vereijken en Theodoor Biemans, ruimden al dan niet vrijwillig het veld. Vereijken werd een tijdje wethouder van buiten in een andere gemeente; Biemans stapte uit de raad. PNL wist naar buiten toe de eenheid te bewaren en pakte langzaam maar zeker de oppositierol op. Zijn deed dat niet veel anders dan tijdens de lange periode dat PNL in de raad en het college de dienst uitmaakte.

Het is lastig om de vinger achter het spel dat PNL speelt te krijgen; toch is dit belangrijk om een goed beeld van de bestuurscultuur van Laarbeek te heben. Adagium van PLN is dat de partij opkomt voor de mensen, voor de burgers van Laarbeek. De afwegingen die PNL hierbij maakt, blijven intern in de partij. Naar buiten toe schaart PNL zich achter klachten en/of plannen van burgers c.q. verenigingen. Daar maakt de partij zich hard voor. In het verleden toen de partij nog in het centrum van de macht zat, met succes. Denk maar aan de scouting Lieshout, de jeu- de bouleshal in Mariahout etc. Nu heeft de partij weer zo’n punt opgepakt, het kunstgrasveld voor Sparta. Dit zijn natuurlijk de zuiverste vormen van cliëntalisme.

De coalitiepartijen hebben zich tegen dit laatste voorstel van PNL verzet. Hun verweer was inhoudelijk juist, maar zij wisten de point van het verhaal niet goed over het voetlicht te krijgen. Daardoor werd het een ongelukkig debat met veel te veel nadruk op feitelijkheden die er in wezen niet toe deden. In deze discussie kwam weer eens naar voren dat de raad veel te weinig waarde hecht aan kaderstelling. Primair moet niet de vraag staan of er iets moet gebeuren, zeg het aanleggen van een kunstgrasveld, maar de principiële vraag: welke taken heeft de gemeente? De raad heeft hierover nauwelijks een inhoudelijk debat gevoerd.

En toch is deze discussie van wezenlijk belang. Zeker in een tijd, waarin de gemeente allerlei taken doorgeschoven krijgt van het Rijk en de komst van asielzoekers een flinke aanslag op het gemeentelijke budget gaat doen. De rijksoverheid slankt af en wat doet de gemeente? Allerhoogste tijd derhalve om zich te bezinnen op de taken van de gemeente, op de vraag welke taken blijven we nog uitvoeren en welke niet? En vooral waarom wel of waarom niet?

Pas op het moment dat de raad dit duidelijk heeft en bereid is consequent daarnaar te handelen, kunnen deelvragen als kunstgrasveld ja of nee zonder ook maar een zweem van cliëntalisme beantwoord worden. Werk aan de winkel dus!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185