maandag 28 maart 2016



Brussel maart 2016



Het was me de week wel, de afgelopen week. Eerst de aanslagen in Brussel dinsdag en woensdag het plotselinge overlijden van Johan Cruijff. Zo’n week moeten we niet zoveel hebben.

Na de verschrikkelijke aanslagen in Brussel hoorde ik iemand zeggen dat we maar moesten wennen aan het nieuwe normaal. Ik kan U zeggen : het went nooit en het mag dat ook niet. We mogen niet bij de pakken gaan neerzitten en berusten. Het enige adequate antwoord dat wij  kunnen geven is een verdere versterking van Europa. Cameron in Engeland moet ogenblikkelijk stoppen met zijn gezeur over een mogelijke Brexit; de Oost-Europese lidstaten moeten hun verzet tegen de opname van vluchtelingen opgeven. Europa moet eenheid uitstralen.

Marc Chavannes maakte in zijn politiek dagboek  afgelopen donderdag een paar rake opmerkingen. Hij schreef: “ We kunnen niet in ons eentje veiligheid organiseren ”. Chavannes pleitte voor  openheid en samenwerking. Het democratische deel van Europa wordt omringd door gebieden waar instabiliteit en een gebrek aan recht domineert, waar de staat zwak is of autoritair, waar democratie geen gewoonte is. Lees zijn Politiek Dagboek op De Correspondent.

Politieke en economische vluchtelingen kloppen op de deuren aan Europa. Met name de welvaart in de West-Europese en Noord-Europese landen trekt hen aan. Zij laten zich door niets tegen houden. De situatie in de thuislanden nopen hen om te vluchten. In bepaalde gevallen zijn het politieke problemen die hen doen vertrekken; in andere gevallen zijn het natuurrampen. En Europa is hopeloos verdeeld over de opvang. De EU heeft overeenkomsten gesloten met Turkije, maar wat zijn deze overeenkomsten waard en wat is de prijs die Europa hiervoor moet betalen. Het ziet er allemaal niet heel vertrouwenwekkend  uit. 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185