woensdag 2 maart 2016



Burgemeestersbenoemingen.


Ik neem aan dat de Laarbeekse vertrouwenscommissie druk bezig is met het voorbereiden van de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Laarbeek. Hoe ver zij ondertussen zal zijn , is onbekend. Daar hoort natuurlijk ook zo in het vertrouwelijke proces van de benoemingsprocedure.

Toen ik vanmorgen op raadslid.nu het overzichtsartikel over de burgemeester benoemingen in 2015 las, moest ik natuurlijk even aan Laarbeek denken. Het artikel is gebaseerd op een onderzoek van het Burgemeestersblad. Voor Laarbeek is het zinvol juist nu even aandacht aan dit artikel te besteden. Aan het artikel ontleen ik het navolgende:

“ In 2015 zijn er door de gemeenteraden 38 burgemeesters benoemd, waarvan 10 vrouwelijke burgemeesters. Daarmee werd het aantal van acht vertrokken vrouwelijke burgemeesters gecompenseerd, waardoor per saldo het aantal vrouwelijke burgemeesters in 2015 met twee vrouwelijke burgemeesters is uitgebreid.
Het aantal vrouwelijke burgemeesters stijgt de afgelopen jaren slechts met mate. Enkele jaren geleden was er nog een lichtpuntje te vinden in de benoeming van vrouwelijke waarnemend burgemeesters. Vijf jaar geleden werden door de commissarissen in de helft van de waarnemingen een vrouw benoemd. Echter, in 2015 werden 11 vrouwen als waarnemend benoemd. Dit betreft slechts één derde van de waarnemingsbenoemingen.
                                                                                                                                                De diversiteit onder de benoemingen van burgemeesters is nog altijd schaars, zo blijkt uit het artikel in het Burgemeestersblad. In 2015 werd er slechts één allochtone burgemeester benoemd. In Almere kreeg Franc Weerwind de voorkeur van de gemeenteraad als opvolger van Annemarie Jorritsma. Weerwind was burgemeester in Velsen, waardoor het viertal allochtone burgemeesters (Aboutaleb, Oudshoorn, Sylvester en Weerwind) het zelfde bleef. Dit aantal heeft al jaren geen aanvulling gekregen.                 
 Qua leeftijd lijkt er sprake te zijn van een ontgroening. In 2015 werd er door geen enkele gemeenteraad een dertiger als burgemeester voorgedragen. De Rode Lantaarn voor jongste burgemeester blijft hierdoor in handen van  Ben Visser, burgemeester in Scherpenzeel. Door het gebrek aan benoemingen van ‘jongeren’ ligt de gemiddelde leeftijd van nieuwe Kroonbenoemingen in 2015 op 51 jaar.
Wel staat de burgemeester in de meeste gevallen nog altijd ‘boven de partijen’, zo valt af te leiden uit het onderzoek dat het Burgemeestersblad naar de burgemeestersbenoemingen uitvoerde. Al jaren blijken gemeenteraden goed in staat te zijn dit onderscheid te maken bij de selectie van een nieuwe burgemeester.  Bij twee op de drie benoemingen veranderde de burgemeesterspost van politieke kleur, waardoor duidelijk is geworden dat ook in 2015 de lokale politieke verhoudingen niet persé doorwerken op de benoeming van de burgemeester. In bijna 90 procent van de gevallen is de burgemeester geen lid van de partij met de grootste fractie in de gemeenteraad en in bijna 35 procent van de gevallen is de burgemeester zelfs lid van een partij die zich niet in de coalitie bevindt.”
Algemeen conclusie van het artikel is dat gemeenteraden in 2015 niet of nauwelijks vrouwelijke burgemeesters hebben benoemd. Ook zijn er geen dertigers tot burgemeester benoemd en werd er slechts één allochtone burgemeester benoemd.
 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185