zondag 13 maart 2016

 

Mijmering

 

Normaal liggen de onderwerpen voor het Weekbericht voor het oprapen  en moet ik meestal een selectie maken. Deze week ligt de zaken ietwat anders. Vanuit de politiek is er weinig te melden. De raadsvergadering is niet doorgegaan bij gebrek aan agendapunten; de stukken voor de komende commissievergaderingen zijn nog niet verschenen en uit het college komt nauwelijks enig nieuws. Wel was er afgelopen donderdag een raadsbijeenkomst over de samenwerking in de Peel.

Kortom, er is weinig concreets te melden. En dat terwijl de wereld om ons heen in een razend tempo verandert. Zo wordt Peel 6.1 in rap tempo ontmanteld en lijkt in het Bossche bisdom met de benoeming van Gerard de Korte de wind uit een andere, vriendelijker, hoek te gaan waaien. In Brussel proberen de Europese regeringsleiders de tsumani van vluchtelingen te keren, terwijl hier te lande de Tilburgse burgemeester Nordanus pleit  voor verdeling van de vluchtelingen naar rato per gemeente. Het lijkt allemaal langs Laarbeek te glijden.

Nu de Laarbeekse politiek zich  kennelijk nog in een lange winterslaap bevindt, geeft dit mij de gelegenheid om te mijmeren over een  algemene thema dat mij al langer bezig houdt. Iedereen die zijn ogen de kost geeft en een beetje luistert naar wat mensen bezig houdt, ziet en hoort dat er in de land veel geklaagd wordt. Nederland is een klaagland geworden, schreef een deze dagen Jos Kessels in zijn dagelijkse column in het ED.  En in dezelfde sfeer schreef Ton-Jan Meeuws een paar dagen geleden  in de NRC over de volkswoede. Donald Trump exploiteert in de VS  deze volkswoede en vaart er wel bij. Geert Wilders doet in feite in os land niet anders.

De mensen zijn onzeker geworden. Er voltrekken zich in de maatschappij grote veranderingen die de burger direct raken. Zij ervaren deze veranderingen als een persoonlijke bedreiging, waartegen zij niet opgewassen zijn en die zij ook niet kunnen keren. De rijken worden steeds rijker en de doorsnee burger ziet zijn levenspeil in snel tempo dalen. De vangnetten zijn zwaar getroffen door de bezuinigingen van de afgelopen jaren en bieden geen of weinig soelaas meer. Eenmaal werkloos is de kans op een nieuwe baan minimaal. Steeds meer mensen worden dakloos. Illustratief zijn de verhalen die de laatste tijd hierover steeds vaker in de media verschijnen.

Met name de middenklasse worden in toenemende mate de dupe van de automatisering  en verliezen in grote getale hun arbeidsplaatsen die vakkundig weg gesaneerd worden. Hun toekomst wordt steeds onzekerder. Een geweldige voedingsbodem voor demagogen als Donald Trump en Geert Wilders! Met groot verbaal geweld wijzen zij  zondebokken aan en presenteren zij oplossingen, die geen oplossingen zijn. Zij willen de klok terugdraaien , maar de klok valt niet terug te draaien.

Een probate oplossing heb ik natuurlijk ook niet voorhanden. Het enige wat ik weet is dat we moeten ophouden met klagen. We moeten geen klaagland willen zijn. Als we minder naar de media zouden luisteren, die elkaar voortdurend napraten, zouden we al een heel stuk verder op de goede weg. Met zijn allen kunnen wij de uitdagingen aan. Tenminste als we eensgezind zijn. In het verleden was dat zo. Waarom zou het in de toekomst anders zijn? 

P.S. Bovenstaand artikel heb ik in de loop van vrijdag geschreven. Vrijdagavond werd ik echter ruw met de neus op de feiten gedrukt: wrnd burgemeester Frans Ronnes is zwaar ziek en heeft met onmiddellijke ingang zijn functie moeten neerleggen. Van zo’n bericht wordt je stil en gaan je gedachten uit naar een gewaardeerd wrnd burgemeester. Sterkte is zowat het enige wat je hem kunt toewensen.
Misschien verklaart dit menselijke leed ook wel waarom het de afgelopen week politiek zo stil was in het Laarbeekse. 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185