dinsdag 8 maart 2016



Zorgtaken



Onlangs kwam de melding dat de gemeente Laarbeek  in 2015 fors minder geld heeft uitgegeven voor zorgtaken. Afgelopen maandag kwam de gemeente Deurne  met een soortgelijk bericht naar buiten. Deurne heeft in 2015 2,3 milj euro minder uitgegeven dan begroot. In Laarbeek was het ongeveer een ton.

Dit soort berichten geven te denken. Dit soort berichten komen naar buiten op het moment dat de Tweede Kamer de uitkering van het pgb-budget wil weghalen bij de Sociale Verzekeringsbank SVB , omdat het daar voor geen meter loopt. Horrorverhalen over problemen bij thuishulp waren de laatste tijd schering en inslag.  Zo stond afgelopen maandag b.v. nog het schrijnende verhaal van een mantelzorger in het ED.
2015 was het eerste jaar waarin gemeenten verantwoordelijk werden voor de uitvoering van de zorgtaken. Deze taken kwamen over van het Rijk. Dit gebeurde niet een op een; het Rijk bezuinigde fors op de uitvoering. Gemeenten moesten dit allemaal zo goed mogelijk inschatten. De recente berichten duiden erop dat gemeenten de kosten te hoog hebben ingeschat of te voorzichtig zijn geweest met het toekennen van vergoedingen. Op dit moment is dit nog niet duidelijk. Verstandig is het om ons niet rijker te rekenen dan we zijn.

Opvallend in de Deurnese raadsinformatiebrief vond ik de opmerking over Peel 6.1.Nu die samenwerking op bestuurlijk niveau is geklapt, onderzoekt Deurne drie mogelijkheden: zorg inkopen bij Helmond, de zorgtaken zelf uitvoeren óf zich aansluiten bij de vier Peelgemeenten Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek.

Met Peel 5.1 kan het klaarblijkelijk nog alle kanten op en is nog niets zeker. Dit geeft te denken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185