maandag 21 maart 2016



Een initiatief van Bowen Straatman


Onderstaande brief zond PNL-raadslid naar het presidium:

“Geacht Presidium,

Deze periode loopt inmiddels ongeveer twee jaar, en er zijn nog twee jaar te gaan tot de volgende verkiezingen. Dit lijk me een uitgelezen moment om onze lokale democratie eens onder de loep te nemen. Alle raadsleden hebben minimaal twee jaar ervaring met de huidige systematiek, en er is nog voldoende tijd tot de verkiezingen om eventuele aanpassingen aan deze systematiek voor te bereiden. De verkiezingen lijken mij persoonlijk een natuurlijk moment om eventuele veranderingen door te voeren. Lokale democratische vernieuwingen zijn een trend in Nederland. Een voorbeeld is Almere waar ze het systeem van commissievergaderingen hebben verlaten, en waar een politieke markt daarvoor in de plaats is gekomen. Dit is slechts een van de vele voorbeelden. Het ministerie van BZK heeft samen met de VNG de ‘Democratic Challenge’ (www.http://democraticchallenge.nl/) in het leven geroepen waarbij geëxperimenteerd wordt met verschillende democratische innovaties. Middels deze brief wil ik aangeven dat door veel gemeenten goed nagedacht wordt over de democratie, en dat nu een goed moment is voor de Laarbeekse gemeenteraad om dat ook eens te doen. Misschien komen we dan zelfs tot de conclusie dat het nog helemaal niet zo slecht is gesteld met de Laarbeekse democratie, maar dan is er in ieder geval over nagedacht. Mijn verzoek aan het presidium is te overleggen hoe we het beste na kunnen denken over onze lokale democratie, en om hierover een voorstel te doen de raad. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in een select groepje geïnteresseerden zoals bij de aanpassing van het reglement van orde, maar natuurlijk zijn tal van andere mogelijkheden denkbaar.
 Met vriendelijke groet, Bowen Straatman PNL”

Het presidium stemde vorige week in het zijn voorstel. Er zal een kleine commissie komen die zich hierover gaat buigen.

 Wat Bowen Straatman voorstelt is een  soort midterm review, waarin de raad zich beraadt over de vraag of het raadssysteem zoals dat in Laarbeek functioneert voldoet.  Het is natuurlijk een prima voorstel. Alleen de brief is niet overal even  helder. Bedoelt Straatman dat de raad het systeem als zodanig moet evalueren of is het ruimer? En moet ook het functioneren van de lokale democratie in Laarbeek onder loep genomen worden? Ik neem aan dat zijn focus vooral op het laatste ligt.

Duidelijk is dat dit( raadsysteem en lokale democratie) twee zeer verschillende zaken zijn. Ik zou het op prijs stellen  dat de raad ook naar buiten zou kijken en burgerparticipatie in het onderzoek mee zou nemen. Discussiepunten zijn er meer dan voldoende. Denk b.v. maar eens aan kaderstelling, besturen op hoofdzaken, controle etc. Als een raad dit niet goed geregeld heeft  en er zich niet consequent aan houdt, wordt het een  tandenloze raad. En dat is toch het laatste wat we willen!

Vernieuwingen van de lokale democratie is nog stukken lastiger. Essentiele voorwaarde is dat de afspraken helder zijn. De beide programmabegeleiders van de duurzaamheidsinvestering hebben daar bruikbare ideeën en opvattingen over.



Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185