zondag 3 april 2016



Bereikbaarheid


Deze week publiceerde het ED een kaartje met verkeersknelpunten in de regio, waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Een studiegroep van de Metropool Regio Eindhoven heeft dit overzicht opgesteld. Beter gezegd zij heeft  onder voorzitterschap van Roël Hoppezak van de wirwar aan ideeën en opmerkingen een handzaam overzicht gemaakt. Nu is het aan de politiek om keuzes te maken en de gelden die oorspronkelijk voor de Ruit waren bedoeld aan de projecten te verbinden. Dat zal ongetwijfeld nog heel wat heisa geven.

In het rijtje van de knelpunten staat ook de brug over de Zuid-Willemsvaart in Beek en Donk. Vanzelfsprekend zou ik haast zeggen. Maar zo heel vanzelfsprekend is dit niet. Na de afwijzing van de Ruit is het begrip bereikbaarheid van de regio breder getrokken. De politiek is vooral naar de hoofdwegenstructuur gaan kijken en heeft zich vooral gefocust op verbetering van de doorstroming. De knelpunten op de regionale wegen dreigen hiermee op de achtergrond te geraken. Dit laatste is zeker voor Laarbeek een risico. Laarbeek zal zelf in de buidel moeten tasten als het dit probleem met de brug in Beek en Donk opgelost wil zien. De kosten zijn niet te verwaarlozen. Maar ja, dat had men eerder moeten bedenken.


Laarbeek heeft ervoor gekozen om zich wat afzijdig te houden in de discussie over de Beek en Donkse brug. Of dat wel zo verstandig was, is de vraag. Als anderen om het hardst roepen dat de situatie om een oplossing schreeuwt, zoals in het Gemertse gebeurt, en je bent als gemeente afwezig in de discussie in de gremia die er echt toe doen, ben je, dunkt mij, niet verstandig bezig.

Vooral niet als je op voorhand weet dat de investeringen rond de Beekse burg klauwen met geld gaan kosten. Maar wat wil je als emoties het winnen van het verstand!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185