zondag 17 april 2016

Een stuk actiever



In deze aflevering van dit weblog wil ik stilstaan bij een bericht op de site van de gemeente Laarbeek.  Niet zozeer om de inhoud an sich van de publicatie, maar meer omdat het college eindelijk eens uit zijn schulp kruipt. Dit college is in het algemeen veel te afwachtend en reageert meestal niet of nauwelijks op kritiek. Onder andere daardoor blijft het college onzichtbaar.

Hierin lijkt nu verandering te komen. De publicatie over de Coelo-cijfers is een eerste indicatie hiervan; het bericht in het ED van donderdag 14 april met de reactie van de wrnd. burgemeester op vragen van PNL over de woonvisie een tweede.

Om met het laatste te beginnen. Het is opmerkelijk en tegelijkertijd vreemd dat een burgemeester nog voordat de vragen beantwoord zijn, zich in het openbaar negatief uitlaat over de vragen die een partij gesteld heeft. Hij noemt ze suggestief en vol feitelijke onjuistheden, aannames en veronderstellingen. Dit laatste moet het college dan maar aantonen in de beantwoording. Duidelijk is dat het college zeer kriebelig reageert op PNL als deze partij vragen stelt. Het college kan kennelijk niet goed tegen kritiek. In het algemeen vind ik dat PNL als oppositiepartij het recht heeft vragen te stellen. Ook lastige vragen. Naar mijn opvattin g doet PNL dit goed. Het is aan het college om mogelijk onjuiste opmerkingen te weerleggen. Een kundig college weet haar beleid te verdedigen, ook tegenover een kritische oppositiepartij. Woede is een slechte raadgever.

De reactie op de gestelde vragen door PNL was een verkeerde; met de publicatie over de woonlasten in Laarbeek toont het college daarentegen wel lef. Tot op heden had het college alleen maar heel vrijblijvende antwoorden op het verwijt dat het college de woonlasten in Laarbeek met de verhoging van de OZB  met 13% alleen maar verhoogde. De argumentatie die het college gebruikte ter rechtvaardiging van deze verhoging, sloeg bij nadere beschouwing nergens op.

Op de website van de gemeente reageert de gemeente nu wel adequaat. Het college maakt gebruik van de gegevens uit de recente COELO-atlas over de woonlasten in de Nederlandse gemeenten. Wat blijkt? Laarbeek heeft veruit de laagste woonlasten van alle Peelgemeenten. Letterlijk schrijft het college op de site:

“ De gemeentelijke woonlasten in Laarbeek bedragen in 2016 gemiddeld 653 euro. In de Peelregio volgt Someren daarna met gemiddeld 722 euro (10% hoger dan Laarbeek). In Asten betalen inwoners 740 euro, in Helmond 753 euro en in Gemert-Bakel 825 euro. In Deurne zijn inwoners gemiddeld 987 euro kwijt (34% hoger). Landelijk staat Laarbeek op de 68e plaats van de laagste woonlasten, van de 390 gemeenten. Als naar de totale woonlasten inclusief de waterschapsheffingen gekeken wordt, is dat zelfs een 54e plek. Waddeneiland Vlieland heeft met 505 euro de laagste gemeentelijke woonlasten van Nederland.  ”

Rechtvaardigt dit de doorgevoerde verhoging van de OZB? Natuurlijk niet. Het toont alleen maar aan dat de verhoging mogelijk was zonder een onacceptabele verhoging van de woonlasten in Laarbeek. Het is geen argument voor een eenmalige forse verhoging van de OZB. Het college had er verstandiger aangedaan een noodzakelijke verhoging te spreiden over een aantal jaren. Dan had de oppositie minder munitie in handen gekregen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185