maandag 18 april 2016

Politiek dicht bij de burger.


De landelijke politieke partijen zijn druk bezig met de eerste voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Een aantal partijen heeft de lijsttrekker al aangewezen; alle partijen zijn druk bezig met het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s.

In de gemeenten liggen de verkiezingen nog een jaar verder weg. Eigenlijk zitten de gemeente zo’n beetje in het midden van de zittingsperiode. Het derde jaar wordt meestal gezien als het oogstjaar. Veranderingen hebben nu eenmaal tijd nodig. En het laatste jaar is niet het meest geschikt om nog iets voor elkaar te krijgen omdat de verkiezingen hun schaduwen vooruit werpen. Hoogste tijd dus om te kijken waar en wat het college gaat oogsten of beter of er überhaupt nog wel iets te oogsten valt in Laarbeek.

Het lijkt erop dat het Laarbeekse college dit jaar weinig gaat oogsten. Allereerst omdat het college er in de afgelopen jaren niet in geslaagd is om veel te zaaien. En waar niet gezaaid wordt, wordt ook niet geoogst wordt! Deze waarheid als een koe gaat ook voor Laarbeek op.

Het huidige college heeft teveel op de winkel gepast; er zijn in de afgelopen jaren te weinig vernieuwende initiatieven ondernomen. Er valt dus ook weinig te oogsten. De wethouders zijn onzichtbaar. Wethouder Briels is in deze periode stukken onzichtbaarder dan in de vorige; Meulensteen ontwikkelt wel allerlei gedachten, maar weet ze vaak niet door te zetten. Wethouder Buter heeft een onmogelijke onsamenhangende portefeuille, waar weinig eer aan te behalen is. Bovendien twijfelt zij teveel. En over van Zeeland hoeven we het al helemaal niet te hebben. Er is nog nooit iets creatiefs uit zijn handen gekomen.

Is dit te negatief? Misschien, maar ik moet constateren dat er te weinig initiatieven worden genomen. Het meest positieve voorstel was het duurzaamheidsproject. Alleen dit project komt niet van de grond en verwatert in de ambtelijke voorbereiding. Het duurt allemaal veel te lang. Waarschijnlijk omdat Laarbeek zelf weer het wiel wil uitvinden. Er zijn in de directe omgeving voldoende soortgelijke projecten, waarbij aansluiting gezocht kan worden. En inspiratie opgedaan kan worden. Ik denk hierbij o.a. aan Boxmeer en Oisterwijk. Wat hebben we aan de slogan door en voor de burgers, als het vragen aan de burgers steeds maar uitgesteld wordt tot alle formele regeltjes tot in het oneindige uitgeschreven zijn? De overheid is sterk als het erom gaat taken naar de burgers toe te schuiven; zij is stukken minder voortvarend als het erom gaat “macht ” uit handen te geven en deze door te schuiven naar de burgers.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185