woensdag 13 april 2016

Nogmaals het overschot op het WMO-budget



Niet alleen Laarbeek heeft een overschot van enkele tonnen op het WMO-budget. Deze week deelde de Helmondse wethouder Nathalie van der Zande in de commissie mee dat ook Helmond geld gaat overhouden. Hoeveel het exact is wordt later deze maan duidelijk. Dus weer een gemeente meer die geld overhoudt.

Het is eigenlijk te vreemd voor woorden. De gemeenten hebben de opdracht van het rijk om te bezuinigen op de WMO-uitgaven maar al te duidelijk opgepakt. De angst voor budgetoverschrijdingen heeft de gemeenten in zijn greep. Zij zijn bang aan de taakopdracht niet te voldoen. Daarom hebben zij rigoureus bezuinigd – te rigoureus zo te zien. Eigenlijk is dit schandalig.

De reacties van bestuurders uit het veld in de Peelregio verbazen mij. Is er echt niets aan de hand? Als je de korting op de uren hulp ziet, kun je je niet voorstellen dat dit allemaal zonder consequenties kan. Het kan alleen maar als je de eisen en verwachtingen lager stelt en genoegen neemt met een lager niveau van zorg. Klaarblijkelijk is dit het geval. Gedupeerden protesteren al niet meer, omdat zij er geen vertrouwen meer in hebben.

Bij de Peelgemeenten hoor je dat door de gezamenlijke inkoop van hulp flinke besparingen behaald zijn. Dit moge waar zijn. Het maakt tegelijkertijd het ter ziele gaan van Peel 6.1 alleen maar onbegrijpelijker en schrijnender.

De overschotten nu zijn een grote schande. Andere woorden zijn er niet voor.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185