woensdag 27 april 2016


                                             Een schatkamer


Een paar dagen geledenn heb ik op deze plaats aandacht besteed aan het Programmaplan Duurzaamheid van de gemeente Laarbeek. Het stukje was  algemeen van aard. Een eerste positieve verkenning. Niet meer en niet minder. Vandaag ga ik er wat verder op in, want het stuk is een ware schatkamer, een Fundgrube zoals onze oosterburen zo fraai zeggen. Ik onderstreep nogmaals dat het college een fundamentele keuze heeft gemaakt. Laarbeek gaat uit van de brede definitie van het Brundtland –rapport van 1987.  Dit is zonder meer gewaagd en zeer ambitieus.

Maar het Programmaplan bevat meer. Het zet niet alleen  in op duurzaamheid in een breed kader en probeert de contouren hiervan te omschrijven. Het geeft ook het proces aan dat Laarbeek wil volgen om tot een verantwoorde invulling te komen. Daarvoor wordt een onderscheid gemaakt tussen het streven op korte en lange termijn. De lange termijn is iets van lange adem; successen op korte termijn zijn nodig om de belangstelling en de noodzakelijke inspanningen vast te houden.

Belangrijk is ook dat de gemeente het niet zelf wil doen, maar vertrouwt op de inzet van de burgers.  Het Programmaplan verwoordt dit als volgt:

“ De gemeente is vastbesloten om de invulling van het duurzaamheidsprogramma samen met de inwoners, instellingen, bedrijven en scholen vorm te geven. En niet omdat het politiek-correct is, niet omdat burger-participatie hip is, maar omdat het in onze ogen de enige manier is. De samenleving herbergt zoveel kennis en energie (en soms geld) dat het onverstandig en onwenselijk zou zijn om alle noodzakelijke acties top-down vanuit het gemeentehuis te bedenken. Uiteindelijk zullen niet alle inwoners zich aangesproken voelen door duurzaamheid en het programma, maar de gemeente wil wél iedereen uitnodigen om mee te denken. En dat langs verschillende wegen en verschillende sporen.”

Dit is zonder meer reëel. De procedures en de voorwaarden liggen nu vast. Er kan nu echt gestart worden. Ik ben wel zeer benieuwd naar hoe de dimensie mens en maatschappij ingevuld gaat worden en hoe hier duurzaamheidswinst behaald  gaat worden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185