woensdag 20 april 2016


Donderdag 21 april 2016

                                                 Verharding

                                                           


Ook Michel Teeuwen, redacteur van het ED, heeft zich woensdag in het debat over het regionale dualisme gemengd. Ook hij deed dat met een artikel op de opiniepagina van het ED.

In dit stuk zet hij zich af tegen de opvatting de oorzaak voor de politieke instabiliteit in veel gemeenten gezocht moet worden in het dualisme, in onervaren en ongeschikte raadsleden, in het bestaan van vele kleine partijen. “Dat mag allemaal waar zijn,”zo schrijft hij, “ het raakt echter niet de kern van de zaak. Het zijn hoogstens symptomen van een algemene, wijdverbreide maatschappelijke ontwikkeling”

Wat is dan volgens hem wel de kern van de zaak? De kern kenmerkt zich door de opkomst van het onvermogen om naar elkaar te luisteren, de onwil om compromissen te sluiten en elkaar iets te gunnen, het snelle oordeel over elkaars argumenten. Allemaal sociale vaardigheden die er kennelijk niet meer toedoen. We zien dit in het sociale verkeer en ook in de politiek. Vandaar ook de kop boven het artikel: “ De grote schreeuwers blijven over ” .

Theeuwen ziet geen heil in het instellen van een kiesdrempel of de band tussen wethouder en raadsleden weer aanhalen – dus afstappen van het dualisme. Hij heeft volkomen gelijk: “Als er geen wil is om compromissen te sluiten en om er samen uit te komen, dan zal het niet helpen.” Een of meer wethouders opofferen helpt niet. De sfeer en de politieke wil moet veranderen. Zo niet dan – zo is zijn trieste conclusie- worden stad en land onbestuurbaar.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185