dinsdag 30 juni 2015



Winkels buiten de dorpskernen.


Het moest er natuurlijk een keer van komen. Er worden teveel supermarkten gebouwd buiten de dorpscentra. Dit komt de levendigheid van de dorpscentra niet ten goede en veroorzaakt leegstand.  In onze  regio valt het nog mee vergeleken met situatie in veel gemeenten in de Kempen, maar dit kannatuurlijk niet ongestoord doorgaan. Vandaar dat het MRE een onderzoeksteam opgezet heeft  onder leiding van de Sonse wethouder Robert Visser.

Afgelopen maandag heeft Visser zijn rapport het  licht laten zien. In het raport staan nadere afspraken die de regiogemeenten onderling hebben gemaakt. De provincie gaat toezien op de naleving.Nu beslissen gemeenten nog zelf of een grote winkel zich ergens mag vestigen. Straks zijn de nieuwe regionale regels daarbij het uitgangspunt. Zo mogen nieuwe winkels zich uitsluitend nog vestigen in bestaande centra of op plekken waar dat voor de leefbaarheid noodzakelijk is. Bij twijfel buigt een speciale regionale commissie zich over de kwestie.
Het doel is in elk geval om een situatie zoals rond Decathlon in Best te voorkomen. De mega-sportzaak opende in 2012 in een nieuw winkelcomplex aan de A2 met daarin ook een bouwmarkt van Karwei. Daarmee werd een nieuwe winkelconcentratie gerealiseerd terwijl veel middenstanders in dorpsharten het loodje leggen. Juist een dergelijke sportzaak zou als belangrijke trekker moeten fungeren in bestaande centra, oordelen de regio-bestuurders. Met de nieuwe regels in de hand was de Jumbo in Aarle-Rixtel nooit op de plek ,waar hij nu staat, verrezen.
Curieus was dat op dezelfde dag een groot artikel in het ED aandacht besteedde aan een nieuwe supermarkt die in Bakel buiten het centrum gebouwd wordt. 

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185