woensdag 10 juni 2015


Commissievergaderingen


Volgende week staan weer de commissievergaderingen op de rol.  Eigenlijk is alleen de agenda voor de commissie Sociaal Domein goed gevuld; de agenda’s voor de beide andere commissies zijn mager.

Mijn interesse bij de commissie Sociaal Domein gaat primair uit naar de nieuwe subsidieverordening. In heel veel gemeenten is in de bezuinigingswoede van de afgelopen jaren flink het mes gezet in de subsidies. Eerlijk gezegd was ik ook bang dat dit ook in Laarbeek zou gaan gebeuren. Gelukkig is dit niet gebeurd. Dit is natuurlijk een compliment waard. Het college heeft het subsidieplafond  overeind gehouden en is er zelfs met wat kunst- en vliegwerk in geslaagd het beschikbare subsidiebedrag voor de jeugd met 10% te verhogen.

Subsidies zijn van levensbelang voor de leefbaarheid in een gemeente. Anders dan soms wel beweerd wordt zijn subsidies voor het maatschappelijke leven in een gemeente onmisbaar. Het is de uitdrukking van de waardering van de inspanningen van vrijwilligers voor activiteiten ten behoeve van de inwoners. Zeg maar de noodzakelijke financiële achtervang. Het ook de uitdrukking van de waardering van de gemeente voor de activiteiten die ontplooid worden.

Heel veel woorden besteedt de gemeenten niet aan de ideële achtergrond van subsidies. Hoe uitvoerig het subsidieprogramma ook is, heel veel aandacht voor het waarom van subsidieverlening bevat de notitie niet. Ik vind alleen de volgende zinsneden:

“ Het subsidieprogramma voor de periode 2016–2019 zal wederom gelinkt worden aan het gemeentelijk WMO-beleid (WMO-beleidsplan 2015–2018 ‘Iedereen doet mee’) en het nieuwe raadsprogramma (Toekomstvisie Laarbeek 2020) en de in het vorige programma ingezette beleidslijn zal dan ook worden voortgezet en uitgewerkt. Dit vertaalt zich in onderstaande uitgangspunten :
 - Vrijwilligerswerk wordt nog belangrijker
-  Rol professionele organisaties wordt anders
-  Subsidies moeten leiden tot actie en interactie
 - Rol gemeente wordt nog meer voorwaardenscheppend.
-  Verenigingen met eigen accommodaties zullen nog meer op eigen benen moeten staan.”

Op een andere plek lees ik:

“ Vrijwilligerswerk wordt ook wel het cement van de samenleving genoemd en dat willen we ook blijven ondersteunen door middel van subsidies. ”

Daar blijft het bij. Dit is wel heel erg mager.

Ook schrijft de gemeente dat zij  niet zomaar subsidie verleent, maar doet dit om bepaalde maatschappelijke doelen te realiseren. Deze doelen komen voort uit de Toekomstvisie Laarbeek 2020 en diverse beleidsnota’s, waarvan het Wmo beleidsplan 2015-2018 op dit moment het belangrijkste is. Heel jammer is dat deze doelen niet nader beschreven worden. Feitelijk betekent dit dat de vertaling van de aangehaalde beleidsvisies nog ontbreekt. Hierdoor blijft het geheel vager dan wenselijk is.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185