dinsdag 16 juni 2015



Belastingherziening


VVD en PvdA hebben een deal over de belastingherziening. Alleen zij willen de inhoud van de overeenkomst nog niet openbaar  maken. Een overeenkomst is pas een overeenkomst als er een meerderheid voor is. Grote flauwekul natuurlijk. Begrijpelijk dat de oppositie het been strak houdt.

Ik las in een van de kranten een opmerkelijk verhaal, waarin gewezen werd op de  mogelijk beslissende rol die de Ouderenpartij in de Eerste Kamer kan gaan spelen. De twee zetels in de senaat van de Ouderenpartij zouden wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. De coalitie kan de steun van Krol krijgen als in de belastingherziening de pensioenen van de ouderen worden ontzien. Wisselgeld dus.

Misschien is er ook wel enige reden voor. De munitie hiervoor is door het kabinet zelf al aangeleverd. In maart schreef niemand minder dan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) een brief aan de Tweede Kamer met cijfers over koopkracht van ouderen (65-plus). In deze brief schrijft hij o.a. dat tussen 2010 en 2016  hun koopkracht achter blijft bij de rest van Nederland. Wie in 2010 tussen 65 en 70 jaar was, ziet zijn koopkracht tot en met 2016 met 7,4 procent dalen. De pensioenen van deze ouderen worden niet gecorrigeerd voor de inflatie noch verhoogd met de loonstijging. Deze brief zal ongetwijfeld in het komende overleg nog vaak aangehaald worden.

Een ander interessant punt zijn de onderhandelingen over de verhoging van de gemeentelijke belastingen. Volgens berichten zijn minister Plasterk en de gemeenten  al heel ver in de onderhandelingen over een verhoging van de gemeentebelastingen. Gemeenten krijgen meer taken van het Rijk en hebben voor de uitvoering meer geld nodig. Het Rijk kan bijvoorbeeld 5 miljard euro besparen op het Gemeentefonds, de gemeenten mogen vervolgens zelf 5 miljard euro extra belasting heffen. Omdat gemeenten geen belasting mogen heffen op salaris of omzet, zal dat waarschijnlijk via de ozb, de onroerende zaakbelasting, en de ingezetenebelasting gaan.

Zullen all gemeentebesturen hier  verstandig mee weten om te gaan? Ik heb zo mijn  bedenkingen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185