dinsdag 2 juni 2015


                                Kadernota


Gemeenten publiceren dezer dagen hun kadernota.Hierin leggen zij de uitgangspunten voor de begroting 2016 vast. Verschillende van deze kadernota's roepen heftige discussies op. Vorige week heeft ook het college van Laarbeek de kadernota laten verschijnen. Het meest opvallende punt is het voorstel de ozb-belasting volgend jaar met maar liefst 13% te verhogen.

Het Laarbeekse college wil een gedeelte van deze verhoging aanwenden om Laarbeek duurzamer te maken. Het college sluit hiermee aan op het nieuwe  bestuursprogramma van de provincie.Het nieuwe college van GS - zonder het CDA -  zet zwaar in op duurzaamheid. Zo ook het Laarbeekse college, dat hiervoor een miljoen wil vrijspelen. Het college komt zelf niet met plannen, maar wil deze uit de samenleving zelf laten komen. 


Volgens wethouder Tonny Meulensteen (CDA, financiën) is de ozb-verhoging nodig om de Laarbeekse financiën op termijn gezond te krijgen. In het ED zegt hij letterlijk:

 "We kiezen er bewust voor de problemen nú aan te pakken in plaats van ze door te schuiven. We zouden deze eenmalige extra verhoging van de ozb enkele jaren kunnen uitstellen, maar dat is niet ons idee van duurzaamheid". 

Heel erg duidelijk is het nog allemaal niet. De wethouder hanteert wel een heel vreemde definitie van duurzaamheid om de eenmalige extra verhoging te rechtvaardigen. Kennelijk verwart hij gezond financieel beleid en duurzaamheid. De toelichting zelf roept verschillende vragen op, zoals hoe eenmalig is deze extra verhoging, is deze verhoging wel nodig gezien het feit dat jaar op jaar de rekening een overschot laat zien. Over 2014 weer een 1,5 miljoen euro. Er zou ook voor gekozen kunnen worden om deze meevaller te reserveren voor het verwachte tekort over 2016 in plaats van hieruit een miljoen te besteden aan plannen om duurzaamheid in Laarbeek aan te jagen.

Laarbeek wil meedeinen op het beleid van de provincie.Op zich is heel veel voor te zeggen. Het lanceren van een idee is hiervoor niet voldoende; er moeten concrete plannen ontwikkeld worden... en er moet een serieuze afweging plaatsvinden. En duurzaamheid ontwikkel je niet alleen; je doet dat samen.

Er is dus nog een hele weg te gaan.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185