zondag 14 juni 2015



Hoofdzaken

  
Werkbezoek van de commissaris.

Deze week was de commissaris van de koning weer in Laarbeek. Hij sprak met het college en de fractievoorzitters over de voortgang in het verbeterproces dat ingezet is na het vertrek van burgemeester Ubachs. Heel veel van het besprokene is niet naar buiten gekomen. Kennelijk vond de commissaris dat Laarbeek op de goede weg. In het ED lees ik dat van de Donk vindt dat de bestuurscrisis in Laarbeek achter de rug is. Hij zei ook dat hij met een goed gevoel uit Laarbeek vertrok. Complimenten van de commissaris waren er voor wnd. burgemeester Frans Ronnes die hard gewerkt heeft aan het herstel van de goede verhoudingen binnen het gemeentebestuur.
In september komt de commissaris terug naar Laarbeek. Dan om te overleggen of de volgende stap gezet kan worden voor de benoeming van een nieuwe burgemeester van Laarbeek en of de procedure opgestart kan worden. Zo te zien ziet het er goed uit en kan medio 2016 een nieuwe burgemeester voor Laarbeek  benoemd worden. De raad doet er goed aan tijdig zich te bezinnen op de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Laarbeek staat alleen maar sterker als de raad in september de commissaris zelfbewust tegemoet kan treden met een helder beeld over het gewenste profiel van de nieuwe burgemeester.

Peel 6.1

Afgelopen woensdag heeft Peel 6.1 i een besloten bijeenkomst de raadsleden van de deelnemende gemeenten geïnformeerd over de perikelen over de voortgang van de samenwerking die redelijk onverwacht naar buiten zijn gekomen. Het blijft allemaal vrij onduidelijk. Informatie geven in een besloten setting draagt ook niet bij tot het vergroten van de helderheid. Duidelijk s dat de samenwerking in de Peel niet zo voortvarend verloopt als menigeen gehoopt heeft. Met name Helmond trapt op de rem. Voor mij is dit de laatste gemeenten waar ik dat van verwacht had.
In de laatste vergadering van de raad van Helmond hebben met name de Helmondse oppositiepartijen felle kritiek geuit op het optreden van burgemeester Blanksma. De burgemeester zou veel te weinig gecommuniceerd hebben en veel te lang alleen maar positieve berichten over de samenwerking hebben laten uitgaan.  Het lijkt er sterk op dat de Helmondse oppositiepartijen op dit punt de spijker op de kop slaan.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is wat de klok slaat. Het nieuwe bestuursakkoord van de provincie Noord-Brabant staat er bol van. Het is ook een topic in veel gemeenten. Links en rechts organiseren gemeenten duurzaamheidsconferenties. Zo ook b.v. de gemeente Helmond. Hier werd ( heel toepasselijk ) in Fitland op de Suytkade een driedaagse duurzaamheidsconferentie gehouden. Hier zijn bedrijven, bestuurders, instellingen en burgers met elkaar in de slag geweest. De aanwezige burgers ( 30 ) waren veruit in de minderheid. Allerlei ideeën en suggesties werden in Fitland geventileerd. Het ED heeft er verslag van gedaan.
Ook Laarbeek blijft niet achter. De nieuwe Kadernota 2016 ademt de sfeer van de noodzaak voor een fundamentele omslag in denken en daad. Het college wil € 1 miljoen uit het overschot op de jaarrekening 2015 inzetten als aanjaaggeld om in Laarbeek duurzaamheid van de grond te krijgen; het college trekt bovendien € 50.000 uit om projecten te financieren. Het college komt doelbewust zelf niet met concrete plannen; deze moeten uit de samenleving zelf komen.
Natuurlijk, het is zonder meer een prachtig idee om op deze wijze de duurzaamheid in Laarbeek op de kaart te zetten. De noodzaak om duurzamer met grondstoffen en materialen om te gaan is overduidelijk. Het is ook de moderne invulling van een van de grondbeginselen van het CDA: het rentmeesterschap. Wij zijn verplicht een leefbare wereld na te laten aan degenen die na ons komen.
Ik ben alleen bang dat de hiermee gepaard gaande verhoging van de OZB met 13% de discussie danig gaat vertroebelen. Ik zou dit jammer vinden, want het idee zelf is het meer dan waard. Duurzaam handelen staat of valt niet met deze OZB-verhoging.  De koppeling kan zelfs averechts werken. Maar ja, misschien is 1 miljoen euro als aanjaaggeld ook wel wat veel en staat het in geen verhouding met de €50.000 als beschikbare structurele dekking.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185