maandag 22 juni 2015



Alcoholbeleid aangescherpt


Op het eerste gezicht lijkt het erop dat het nieuwe alcoholbeleid van de gemeente Laarbeek uit de lucht komt vallen. Zonder verwijzing naar de beleidsmatige context formuleert de gemeente Laarbeek nieuwe beleidsregels. Zo lijkt het erop dat de burgemeester die dit onderwerp in zijn portefeuille heeft, ineens met nieuwe regels op de proppen komt. Niets is minder waar. Met de wijziging van de Drank- en Horecawet per 1 januari 2014 heeft iedere gemeente vanuit die wet de plicht een preventie- en handhavingsplan alcoholmatiging jongeren op te stellen per 1 juli 2014.

Laarbeek moest dus wel iets. Wel is het op zijn minst merkwaardig dat Laarbeek de eerste stap overslaat en meteen de beleidsregels aanpast. Je zou toch mogen verwachten dat het college eerst de problematiek in kaart zou brengen en op basis van bevindingen van politie en zorgverleners het beleid zou bijstellen. Dan zou het ook duidelijk worden dat er iets zou moeten gebeuren en komt de beleidswijziging niet uit de lucht vallen. Ook de raad had  betrokken moeten worden bij de herformulering van het beleid. Alleen al om het draagvlak te vergroten.

Het college had er goed aangedaan ook eens buiten de grenzen van Laarbeek te kijken. Het  had dan kunnen zien dat verschillende gemeenten al een dergelijk preventie- en handhavingsplan hebben opgesteld. De informatie die in  deze plannen verschaft wordt , is vaak verbijsterend.  Lees er b.v. maar eens de Helmondse notitie over alcoholgebruik door jongeren er maar eens op na. Voor deze Helmondse notitie, die gegevens bevat die hoogstwaarschijnlijk ook voor Laarbeek gelden, klik HIER .

Het besluit van de burgemeester dat nogal plomp verloren  binnenkwam heeft in het Laarbeekse tot nogal wat commotie geleid. Dit was natuurlijk te verwachten in een dorp met een van de grootste Nederlandse bierbrouwerij binnen zijn grenzen. Het heeft zelfs geleid tot een heuse petitie.

De grootste Laarbeekse oppositiepartij heeft zich op Facebook ogenblikkelijk achter de opstellers van de petitie gesteld. Nogal onbezonnen,lijkt mij, want er is degelijk ook in Laarbeek iets aan de hand met het alcoholgebruik onder jongeren. PNL had zich ook moeten realiseren dat er achter het beleid een wettelijke plicht schuil gaat.

 Wat de burgemeester wel had moeten doen , is op voorhand zorg dragen voor een breed draagvlak voor deze beleidswijziging die zonder meer noodzakelijk is, al kun je natuurlijk altijd twisten over de regeltjes zelf.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185